Washington, DC. – És dijous i ja tinc ganes de plegar. El meu Whatsapp treu fum, com cada dia; i com cada dia també en faig neteja abans de sortir esborrant converses que no necessito. En plena tasca me n’entra un de missatge inesperat: un conegut em convida a que ens veiem perquè té una informació que em vol ensenyar. Ens citem l’endemà a unes oficines d’un cèntric carrer de Washington.

A quarts d’onze sóc a l’edifici. Faig tard. A la recepció, un noi sap que tinc una reunió i em fa passar directament a la sala de juntes on el meu conegut i un del seus treballadors em conviden a seure. Sobre la taula hi ha cinc carpetes, un ordinador portàtil i tres grans pòsters de paper enrotllats.

«Gràcies per venir», comença. «Tenim una informació que estem segurs que t’agradarà». «Gràcies per la vostra invitació», responc després de prendre’m un cafè i parlar del temps.

«Qui és el teu client?», li pregunto al meu interlocutor (ningú a Washington fa les coses per filantropia). «No t’ho puc dir», em respon. Insisteixo una mica més i aclarim que es tracta de diverses persones —jo pressuposo que són empresaris— que volen canviar l’estat actual de les coses al seu país, que no és els Estats Units.

La segona pregunta que els faig és «qui més té aquests documents?». M’expliquen que han parlat amb quatre mitjans que no són competència del canal on jo treballo. És evident que tenen pensada l’estratègia de màxima difusió en diversos mitjans internacionals perquè la suposada noticia que tenen arribi ben lluny.

Durant gairebé una hora els escolto i reviso alguns dels document que m’ensenyen: factures, llistats de trucades, fotografies, extractes bancaris, perfils, comptes de Twitter, Facebook… i un minuciós treball sintetitzat en un dels grans pòsters que ajuden a entendre qui és qui i com es relaciona un conegut personatge del país en qüestió amb el seu entorn. L’objectiu que persegueixen és denunciar el comportament privat d’aquest individu i el seu equip de col·laboradors més immediat. Creuen els meus interlocutors que si la informació es fa pública afectarà a la seva imatge i caurà en desgràcia.

En aquest punt la prudència periodística és necessària. És cert que crida l’atenció que algú amb activitat pública digui una cosa i, en privat, en facin la contraria; però no és feina del periodisme jutjar la moralitat del comportament d’algú a casa seva, la seva oficina o un hotel. El periodisme ha de denunciar les irregularitat o la violació de la llei dels càrrecs públics o de ciutadans que, sense ostentar un càrrec públic, amb el seu comportament afecten la llibertat d’altres o s’aprofiten del bé comú.

«És il·legal, això?», pregunto. «És realment aquesta persona la que es veu en aquesta imatge?», insisteixo. «Hi ha alguna altra prova que confirmi aquesta acusació?», continuo… Al final, ells mateixos s’adonen que el que tenen no té prou força o, com a mínim, no la té pels estands d’un periodisme de qualitat. I, més encara, no té prou solidesa per fer-se pública sense el risc d’una denuncia per injuries o calúmnies.

Surto de l’oficina una mica decebut pensant que el que esperava no s’ha confirmat, però content malgrat el risc d’enutjar una font i potser perdre-la. Alhora també confirmo dues coses: les pel·lícules de periodisme i política són, en certa manera, un retrat —dramatitzat, això sí— de la realitat. La segona: són molt poques les investigacions periodístiques de denuncies polítiques liderades per un mitjà. Sempre hi ha algú que té interès en fer mal a un rival o enemic per aspiracions personals o per venjança, i filtra informació que s’acaba publicant com a part d’una investigació periodística.

Avui, com sempre, la prudència periodístic ha d’estar més en guàrdia que mai… perquè res no és el que sembla.

Foto: Photo by G. Crescoli on Unsplash

Un comentario en “Res no és el que sembla

 1. Сервис открывает все возможности Контентного API Яндекс.Маркет:
  – Наполнить товарами Ваш интернет-магазин.
  – Проанализировать цены на товары.
  – Добавить отзывы к Вашим товарам.

  Единственный момент, полный функционал API в самом Яндексе стоит очень дорого – 150.000 рублей.
  К счастью, в нашем сервисе доступ стоит намного меньше! И мы можем предоставить тестовые запросы!
  Получите доступ к API Яндекс.Маркет прямо сейчас ===> http://clc.la/apisystem

Los comentarios están cerrados.