Washington, DC. – La capital dels Estats Units serà l’escenari, aquest any, de dues celebracions de la Diada. No en va, aquest 11 de setembre farà 300 anys de la caiguda de Barcelona a mans dels exèrcits espanyol i francès sota comandament borbònic. Als nord-americans els agraden les efemèrides amb èpica, i el Govern de la Generalitat no ha volgut perdre l’oportunitat de recordar el significat de la derrota dels catalans en una data tan assenyalada com la d’aquest any. A més, l’activa comunitat catalana es tornarà a reunir per celebrar el «National Day of Catalonia».

El lloc escollit pel Govern ha estat la Decatur House, una mansió situada a escassos metres de la Casa Blanca que forma part del complex històric d’edificis vinculats a la residència del president dels Estats Units. «Durant més de 180 anys, els noms més importants en la política, els negocis i la societat nord-americana s’hi han reunit per celebrar i relacionar-se a l’ombra de la Casa Blanca», explica la web del recinte.

Serà una petita recepció presidida pel Delegat del Govern, Andrew Davis, qui no fa ni un any que viu a Washington. La importància de tenir veu pròpia a la capital va portar a la Secretaria d’Afers Exteriors a traslladar l’oficina de representació de la Generalitat de Nova York i instal·lar-la a l’estratègic K Street, conegut per ser el carrer dels lobbies i les oficines de representació d’interessos i influència a la capitat dels Estats Units. Des d’aquesta nova seu –i amb una plantilla reforçada– s’ha pres la decisió d’organitzar per primer cop una recepció oficial destinada a «atreure representants nord-americans del Govern i el Congrés», expliquen fonts de la Delegació.

La cita serà dimarts, dos dies abans de la Diada, i només s’hi podrà assistir amb invitació. Des dels atemptats de l’11 de setembre de 2001, la data de la Diada és complicada d’explicar als nord-americans, perquè pel país aquella jornada negra és un dia de record i orgull nacional pels caiguts. «Organitzar una recepció oficial el dia 11 de setembre no és factible… és molt difícil atreure representants governamentals».

El Govern ha encarregat la recepció al Grup J Street, una companyia que es presenta amb gran experiència en «desenvolupar i executar esdeveniments d’alt perfil en honor de dignataris, caps d’estat i membres del Congrés, així com en actes per recaptar fons a gran escala amb la participació de celebritats i per generar visibilitat». Segons el seu web, el Grup J Street ha treballat per «líders mundials, empreses llistades a la prestigiosa Fortune 500 i les principals organitzacions sense ànim de lucre» dels Estats Units.

Societat civil

Dijous 11 de setembre, però, la comunitat catalana no renunciarà a celebrar la Diada d’una manera més familiar. Organitzada al voltant del Casal Català de Washington DC –de la qual en sóc un dels organitzadors–, els catalans continuaran la tradició d’aplegar-se als salons de l’elitista Cosmos Club, un club social privat fundat el 1878 per prohoms de l’època que es distingien en els camps de la ciència, la literatura i les arts. Des d’aleshores, mai ha perdut la seva ànima intel·lectual; en la seva presentació oficial, el Club es vanta d’haver tingut com a socis al llarg de la seva història a tres presidents, dos vicepresidents o 32 guanyadors del Premi Nobel.

En aquest ambient, els catalans es trobaran dijous per escoltar una conferència dictada pel periodista i escriptor Xavier Vilà, i que porta per títol ‘El domini d’Espanya: fins a quin punt és possible la independència de Catalunya’. Al final, els assistents cantaran el Cant dels Segadors i se servirà una copa de cava. Altres anys, a més dels catalans, també ha assistit alguns socis del Cosmos.

Foto: Elegance & Simplicity

Article publicat dimarts 09/09/14 a Diari de Tarragona

3 comentarios en “Washington celebra la Diada

 1. Tancant hospitals a Catalunya i reduint despesa social i després ho gasten en embaixades a US. #vergonya #postureo #icebucketchallenge

  • Com sempre un comentàri «sosegat» de la caverna centralista..
   El que hauria d´explicar es que les retallades son obligades per l´enorme déficit fiscal que segon el Govern Espanyol son 8.500 M€ i segons la Generalitat 11.000..
   L´estat espanyol no ha reduit ni un € del seu pressupost !, els que ajuden son les autonomies i els ajuntaments ..
   Algún dia, compararem la despesa de les embaixades espanyoles i les catalanes amb proporció al seu PIB i veurem qui gasta mes.., per cert que les espanyoles molt de » boato i circompstància» però de » forment ni un grà» ( entenguis que de feina ..i recoltzament a l´exportació, poca).

  • No solamentens gastem els cales a USA, tambe donem soport al Monago i la Cospedal perque pugui baixar impostos a Castella i Extremadura, Com. receptoras de diners «estatals»….

Los comentarios están cerrados.