
Foto: JobsDB
Washington, DC. – Catalunya viu una situació de no retorn. Més enllà de les preferències de cadascú, l’única cosa que sembla segura hores d’ara és que res tornarà a ser com era. Des de fa més de dos anys, els catalans hem perdut la por a dir que ja n’hi ha prou. Però aquest clam per canviar les coses té un perill que pot posar-lo en qüestió: el biaix de l’statu quo.
L’any 1998, dos investigadors de les universitats de Boston i Harvard van publicar un interessant estudi sobre aquest efecte en la presa de decisions dels individus. William Samuelson i Richard Zerkhauser demostraren com, davant una opció de canvi, «els individus, de manera desproporcionada, opten per quedar-se en l’statu quo». Els investigadors expliquen que al nostre inconscient s’hi amaga la por al canvi, que actua com a una força aturadora davant una elecció que desconeixem malgrat que la situació actual sigui clarament dolenta o perjudicial.
En els darrers 30 anys (per no anar més enrere), els catalans no només no ha aconseguit un reconeixement del que som, sinó que hem vist com s’han multiplicat els greuges i actes de menyspreu. Quan arribi l’hora de decidir, el biaix de l’statu quo es farà present, i el primer pas per no ser-ne víctimes és ser-ne conscients. Els interessats en mantenir l’statu quo apel•laran fins al final al missatge de la por, però és a les nostres mans recordar que les coses poden ser millors.
Agraeixo a Liz Castro la referència a l’estudi.
Article publicat el 16/11/13 a Diari de Tarragona
A pesar de todo el odio que algunos no parais de intentar crear siguiendo las consignas de Diplocat, te aseguro que no conseguireis que un tio de Osona odie a un amigo suyo de Toledo. Todo este circo del odio solo acabara con vuestra frustacion, porque las personas, al final, tienen mas inteligencia de la que les atribuis los profetas del odio. Salud!
Que mal gusto de comentario ( como siempre anónimo).hacia el líder del blog.
La palabra odio, la reproduce 3 veces !!
Cuando lo que pretendemos los catalanes es que la oligarquía dominante en España , deje que seamos nosotros mismos con nuestro idioma, cultura y economía…
Que no es tan difícil de entender!!, que ya estamos un pelin cansaditos de tanto Ave, autovía etc.
Para entender mejor el problema catalán : http://www.youtube.com/watch?v=aedfuT5ffs8
Com sempre, detractors i adictes a las tevas Crónicas desde W.-DC. Peró el primer, L´»Anonim» per cert, NO aporta res, sols la por i l´odi entre España i Catalunya. El Pep en canvi te unas raons incuestionables que ja fa temps que volten i que l´Estat español ni las comenta ni se las mira. ¿Las veura i entendrá l´Anonim? Com deia el meu Avi : «No iá mes sord que el que no vol escoltar», i Jo dic que «No iá mes ceg qu´el que no vol veura. Apa adeu.
Me ha gustado el articulo, tienes razón y le digo al anónimo, que pena que no se identifique algo más, porque bajo anónimo uno puede ser tan valiente como para decir las barbaridades que dice en su comentario.
Sr, anónimo, no se si Vde, es catalán o toledano, pero aqui los únicos que se encargan de crear discrepancias, odio es una palabra muy fuerte y que vd. nombra repetidas veces ¿es esto lo que vd, realmente siente? son los politicos, he podido constatar en mis desplazamientos, que el pueblo llano no tienen tal sentimientoi, simplemente a la mayoría le da lo mismo y algunos hasta sienten cierta comprensión y simpatia hacia el pueblo catalán.