9Washington, DC. – Aquesta setmana unes 200 persones a Nova York i més de 80 a Washington es van concentrar a llocs emblemàtics de les ciutats per reclamar més democràcia. L’Assemblea Nacional de Catalunya va organitzar la Via NYC i la Via WDC i la resposta va ser molt positiva si comparem l’assistència amb altres activitats de catalans en aquestes ciutats.

Vaig tenir l’oportunitat de viure i explicar les dues concentracions, on un ambient festiu i il•lusionant movia als assistents a fer sentir la veu compartida amb milers de catalans que volen decidir democràticament sobre el futur. Els que van participar no eren «joves eixelebrats» ni «radicals». Vaig veure famílies amb nens, professionals ben preparats i amb experiència internacional, ciutadans amb món i viatjats que des de la distància senten el país i aporten un gra de sorra per reclamar el seu dret a decidir.

Nova York i Washington –com altres ciutats del món– han estat aquests dies escenaris previs de la Via Catalana de dimecres. Aquestes cadenes humanes són l’expressió pacífica i multitudinària d’una reivindicació democràtica. El seu èxit ens afecta a tots perquè el que està en joc és la dignitat dels catalans i la seva profunda convicció democràtica. Així ho sentien els expatriats de Nova York i Washington, i així crec que es com ho hem de sentir. Participar és una qüestió de dignitat.

Article publicat el 07/09/13 en Diari de Tarragona