1-1c99528207Washington, D.C. – Des dels anys 60, dubto que hi hagi hagut algun altre intel•lectual que més hagi incomodat el poder als Estats Units que Noam Chomsky. Aquest professor de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) ha estat històricament un crític amb la Casa Blanca i el poder de Washington.

Aquesta setmana hem sabut que per les seves idees Chomsky va ser espiat per la CIA. Com explica la revista Foreign Policy, Washington no aguantava el seu suport a les protestes contra la guerra del Vietman i especialment al viatge que intel•lectuals estatunidencs van fer el 1970 a la zona comunista del nord d’aquest país asiàtic en ple conflicte.

La CIA sempre havia negat les sospites d’espionatge, però un cable conegut aquesta setmana demostra que l’Agència d’espionatge estatunidenca sí tenia un expedient d’aquest incòmode professor.

Els estats tenen inèrcies i sistemes per protegir-se d’aquells que posen en qüestió l’estabilitat del seu statu quo. Chomsky, en ple conflicte bèl•lic amb el Vietnam i nombroses protestes als carrers de les principals ciutats dels EUA, va esquerdar aquesta estabilitat. L’espionatge de la CIA és reprovable des de tots els punts de vista perquè va convertir en un objectiu a un ciutadà l’únic delicte del qual era pensar diferent a com pensava qui tenia el poder.

Malauradament, no hem d’anar tan lluny per veure com avui hi ha serveis secrets d’Estats que es diuen moderns que utilitzen els mateixos mètodes per defensar-se dels ciutadans que no pensen com els que defensen l’statu quo i volen canviar les coses. Chomsky va suportar durant anys, no només l’espionatge, sinó la marginació i les pressions. El temps, la seva resistència i la defensa argumentada dels seus principis el van fer més fort i més respectat.

Imatges: Revista Foreign Policy i The Cable

Article publicat el 17/08/13 a Diari de Tarragona