Lee C. Bollinger, president de la Universitat de Columbia

Nova York. – Lee Bollinger, president de la Universitat de Columbia, explicava aquest dijous a Nova York com “el desenvolupament econòmic i l’aparició de mitjans de comunicació globals han contribuït decisivament a l’expansió de la democràcia i la llibertat”. Bollinger ho defensava durant l’obertura del seminari Llibertat de premsa, criteris i democràcia a Llatinoamèrica, on un grup de professionals han analitzat l’estat de la qüestió durant dos dies de debat.

“La transparència dels governs, la voluntat de rendir comptes i el sentit de democràcia són fonamentals per una societat” on el paper dels mitjans i la qualitat periodística juga un “rol fonamental”, insistia aquest investigador expert en la Primera Esmena de la Constitució dels EUA.

Algú entre l’auditori va recordar-li que a Llatinoamèrica, tot i l’avanç de la democràcia, hi ha un “progressiu desprestigi dels polítics, i una constant desafecció ciutadana de la política”.

Escoltant-los, vaig pensar que l’anàlisi de Bollinger i del saberut espectador no són problemes exclusius de Llatinoamèrica. El Vell Continent viu avui problemes similars, on la distància entre polítics i ciutadans és cada cop més gran, i els mitjans tenen cada dia menys credibilitat. La diferència és que a Europa la ciutadania ja ocupa els carrers, i a Llatinoamèrica encara es resignen. ¿Fins quan?

Article publicat el 04/05/13 a Diari de Tarragona

Un comentario en “Democràcia, llibertat de premsa i resignació

Los comentarios están cerrados.