Guatánamo, la promesa incomplerta

[Publicado el 09/02/13 en Diari de Tarragona]
* * *

Washington, DC. – A principis d’agost de l’any 2007 –aleshores en campanya electoral– Barack Obama va fer una promesa: «Quan sigui President, tancaré [la presó de] Guantánamo, revocaré la Llei de Comissions Militars i m’adheriré a les convencions de Ginebra; la nostra Constitució i el nostre sistema militar ens donen el marc per fer justícia amb els terroristes». Era una promesa senzilla però d’una gran profunditat ideològica què simbolitzava les diferències amb la política antiterrorista del President George W. Bush. Cinc anys després, la promesa segueix incomplerta.

Camp_x-ray_detaineesEn tots aquests anys, a Obama no li han faltat ganes de tancar la presó, però les conseqüències d’aquesta decisió són tan incertes i tenen un cost polític tan alt, que la promesa ha quedat en un calaix. No és tan senzill recol·locar els prop de 165 presoners que encara hi són, ni tampoc jutjar-los per la falta de proves legals que puguin ser acceptades per un tribunal.

L’incompliment d’Obama ha provocat una profunda decepció entre els activistes d’organitzacions de drets humans, molts dels quals van fer-li costat en la campanya del 2008. Aleshores Obama era un senador amb poca experiència política que es va creure l’idealisme que venia durant aquella campanya electoral. Però governar es topar-se amb la realitat de les decisions possibles. Guantánamo continuarà obert perquè la prioritat ara ja no és marcar distància amb George W. Bush, sinó la Reforma Migratòria o una nova legislació d’armes. És aquí on Obama invertirà el seu capital polític.