[Publicat el 26/01/13 a Diari de Tarragona]
* * *

Washington, DC. – Barack Obama va trencar esquemes durant el seu primer mandat acabant amb la política del Don’t ask, don’t tell (No pregunti, no digui) per permetre als homosexuals servir obertament a les forces armades. Ara comença el segon mandat amb una altra decisió: que les dones pugin oficialment servir en posicions de combat. La decisió del Departament de Defensa, en paraules d’Obama, és «un pas històric per aprofitar el talent de tots els nostres ciutadans».

Barack ObamaSense dubte, la decisió és històrica perquè formalment posa fi a una gran discriminació per raó de sexe a l’exèrcit dels EUA, però també és el reconeixement de la realitat. Milers de dones formen part de l’exèrcit, i si bé és cert que oficialment tenen tasques lluny de les línies de combat, les xifres recorden que fins l’any passat més de 800 dones van ser ferides en les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, i més de 150 van morir.

Obama té una agenda progressista. Seguiran la reforma migratòria, la llei d’armes o la lluita contra el canvi climàtic. Si vol ser un president amb un llegat històric de canvi i drets civil s’haurà d’afanyar perquè només té fins els primers mesos del 2014. Després vindran les eleccions de mig termini i les presidencials, i ja se sap que en període electoral poc podrà fer.

De moment la igualtat i el sentit comú ja li estan agraïts.