[Publicat el 27 de setembre de 2012 al Diari de Tarragona]
* * *

Washington, DC.- Que al Govern espanyol li ha agafat desprevingut el sentiment independentista de la majoria dels catalans em va quedar clar ahir. I que, per tant, no tenen un pla —ara per ara, perquè el tindran— també.

Dijous de la setmana passada vaig rebre un correu de la productora del programa The Stream que s’emet en directe de dilluns a divendres a la cadena de noticies Al-Jazira. M’explicava que dilluns següent (pel 17 de setembre) estaven preparant un programa sobre «la situació política i l’ambient que es viu aquests dies a Catalunya». Després de parlar-hi per telèfon i de recomanar-li un parell de noms, vam quedar de veure’ns el mateix dia del programa (jo acompanyaria a un dels convidats, la doctora en Economia i avui professora de la Universitat de Georgetown, Clara Ponsatí).

Dilluns a l’hora acordada ens vam trobar a la recepció de l’edifici d’Al-Jazira al centre de Washington. Mentre maquillaven a la Clara vaig aprofitar per parlar amb la productora sobre la gènesi del programa i com s’havien interessat per aquest tema. «Hem vist amb sorpresa la massiva manifestació, i tot i que ens ha costat una mica trobar dades i informació [sobre la relació entre Catalunya i Espanya], hem cregut que el tema és molt interessant, especialment ara en el context europeu», em va explicar.

La meva sorpresa va venir en interessar-me per com havien fet la recerca i selecció de convidats. «Ens ha constat molt trobar gent en contra», va dir-me. «Vam contactar a l’Ambaixada espanyola a Washington i al Partit Popular a Madrid per convidar a algú… però no van trobar ningú. La única cosa que ha fet l’Ambaixada aquest matí és enviar-nos un paper amb les declaracions que va fer divendres de la vicepresidenta espanyola».

La productora em va explicar que no entenia com «tant poca gent parla anglès [a Espanya]», i com ella pensava que això també havia influït en la falta de convidats per part de les autoritats i partits espanyols.

Jo no em crec que el govern de Rajoy o el PP no tinguin gent que parli anglès amb prou fluïdesa com per participar en aquest tipus de debats. El que sí crec més factible és que ni els uns ni els altres tinguin un pla per respondre al que està passant a Catalunya amb arguments intel•ligents en una Europa democràtica. Està clar que pel Govern espanyol això és una «algarabía» de tardor que passarà amb el temps.

Un comentario en “No tenen un pla

  1. Es molt facil d´entendre per un d´EE.UU. Als americans nomes viuan pel seu País. La resta del Mon no interessa. A Madrid (la Capital del Reine d´España), passa una cosa semblant. La televisio estatal TV1, va aver de demanar disculpas, per retrassar al 20 lloc la noticia del dia de la Diada i la manifestació multitudinaria. NO INTERESABA COM A NOTICIA…!!, pel cap d´informatius de la televisio madrilenya. Només viuen del que passa a «casa». I ara amb al PP al govern aixó esta si cap mes arrelat que mai. ¿HO enteneu ara?

Los comentarios están cerrados.