[Publicado el 8 de marzo de 2012 en Diari de Tarragona]
* * *

Washington, DC. – El Superdimarts va deixar ahir una agredolça impressió al si del partit republicà que no esperava sortir d’aquesta jornada amb un resultat tant dividit. És cert que l’ex governardor de Massachusetts, Mitt Romney, en va sortir guanyador, però la seva no va ser una victòria ni contundent ni definitiva com molts volien. «Mitt Romney va guanyar delegats però no necessariament l’argument», ha escrit Jeff Zeleny com a primera frase del seu anàlisi al The New York Times d’avui, tot un resum del que subratllen la majoria dels analistes polítics.

Rick Santorum és, al meu entendre, el guanyador de la jornada en la qual Romney hauria d’haver arrasat i no ho va fer. Guanyar a sis dels deu estats en joc és treure un , un mal resultat per un estudiant a qui per preparació, trajectòria i recursos disponibles s’esperava que, com a mínim, arribés al Notable.

L’estat més emblemàtic pel nombre de delegats en joc i pel perfil del votant moderat era Ohio, un baròmetre que serveix de laboratori per entendre el que podria passar en una elecció a tot el país. Fins ben entrada la matinada, Mitt Romney no va poder cantar victòria donat l’ajustat resultat que el recompte anava mostrant.

Els votants republicans estan dividits i indecisos perquè no veuen en cap dels candidats un líder convincent que parli dels seus problemes. La dialèctica de campanya radicalitza els missatges i els situa en qüestions ideològiques allunyades de dia a dia de la població, deixant a Obama el centre polític tant necessari per guanyar les eleccions del novembre.

De la batalla d’Ohio es dedueix una cursa llarga per la nominació republicana. Els candidats amb opcions —ara mateix Mitt Romney i Rick Santorum— competiran en les pròximes setmanes per guanyar-se el favor dels republicans, i si ens fixem en el que ha passat fins ara, ho faran apostant per dues estratègies de curta volada i autodestructives: la desqualificació del rival i la radicalització ideològica per mostrar-se convincents davant la dreta més conservadora. És normal que el partit republicà estigui preocupat.

Un comentario en “Agredolç ‘Superdimarts’ pels republicans

  1. Muy bien el articulo pero la verdad es que en la radio siguen las primarias de EE.UU. como si fueran las españolas y a mi me saturan un poco.

Los comentarios están cerrados.