Bin Laden o Mr Bin Laden?

Washington, DC. – Un dels avantatges que té viure als Estats Units és que et permet gaudir d’alguns dels millors diaris del món. Sí, ho reconec (i segur que els que em segueixen en aquesta secció del bloc, al Facebook o al Twitter ho poden haver advertit): sóc un enamorat del diari The New York Times. Aquest diari, juntament amb la BBC britànica són, per mi, els millors mitjans de comunicació que conec (potser n’hi ha d’altres que encara he de descobrir). Bé, sigui com sigui, rebre el Times cada dia et dóna una perspectiva del món molt enriquidora (això sí, carregada de les dèries i les passions que interessen als estatunidencs, però enriquidora en qualsevol cas).

El diari està immers des de fa temps en un procés de reflexió sobre el seu futur (i no és l’únic, és clar). Des de fa un temps el seu web ha entrat al club dels llocs digitals semigratuits, on quan superes les vint notícies llegides al mes has de pagar. En aquest procés de repensar el mitjà, no només com una web o el paper, els editors se les enginyen per cuidar als subscriptors i des d’aquesta setmana han posat en funcionament un nou servei: una newsletter electrònica amb històries «exclusivament preparades pels subscriptors del Times«. La primera em va arribar divendres passat. Aquest primer número està firmat per l’editora (o redactora en cap) del cap de setmana, Alison Mitchell, qui explica «la història darrera de la història» sobre com el diari va viure la nit de l’anunci de la mort de Bin Laden el diumenge 1 de maig. Com us podeu imaginar, per un periodista aquest producte és molt atractiu.

He intentat trobar l’enllaç d’aquest text al web del diari, però no hi és pel fet d’estar pensat «exclusivament per subscriptors». Us l’he digitalitzat, però, per si el voleu llegir.

Hi un detall que m’ha agradat conèixer (fixeu-vos com filen de prim amb el llibre d’estil els del Times): «Un obituari de Bin Laden», explica Mitchell, «era a punt des de feia anys i requeria només una petita actualització. Un dels canvis d’última hora es va fer quan Abramson i Bill Keller van decidir que a Bin Laden no el tractarien de senyor [Mr en anglès] com és habitual en l’estil del Times, sinó que simplement li diríem Bin Laden, un tracte que el diari ha donat a figures com Hitler i Stalin».

Que el gaudiu!