Obama vol ser un President de dos mandats

Washington, DC. – Barack Obama ha fet públic aquest dilluns el que ja sabíem: que el 2012 tornarà a presentar-se com a candidat a President dels Estats Units. Per llei, els presidents només poden optar una vegada a la reelecció, i en la història del país la majoria han optat per segon cop al càrrec.
La notícia arriba abans del que és habitual —quan encara falten vint mesos per les eleccions—, augurant una campanya electoral llarga. Després de dos anys a la Casa Blanca, el candidat-Obama no ha volgut esperar més per fer l’anunci. Necessita temps fonamentalment per dues coses: la primera, explicar què ha fet des que va guanyar les eleccions i, més important encara, què ha evitat que passi gràcies a la seva gestió; i la segona, recaptar diners pel que s’espera que sigui una cara campanya electoral de més de 1.000 milions de dòlars.
La confirmació de la candidatura d’Obama a la reelecció ha arribat, com era d’esperar, a través dels canals que van guiar la seva cursa el 2008: les xarxes socials. A primera hora del matí ha entrat en funcionament la pàgina web que porta el seu nom. Minuts més tard, 40 milions de persones han rebut un correu electrònic amb l’anunci, i altres tantes se n’han assabentat per missatges de text. Obama hi ha posat la guinda a través del seu Twitter a mig matí reforçant el missatge que convidava als nord-americans a implicar-se en un nou moviment per garantir la continuïtat del canvi promès ara fa dos anys. A través de tots aquests canals, la campanya promociona un vídeo de dos minuts penjat a YouTube en el qual el protagonista no és el candidat sinó els ciutadans. I és que si alguna cosa necessita ara aquest Obama-candidat és recuperar la confiança de molts desencisats.
Des del 2008, Obama ha vist caure la seva popularitat per la gestió d’una agenda política ambiciosa i per circumstàncies externes que no eren al guió, com ara la lenta recuperació econòmica o una nova guerra, la de Líbia, que se suma a les de l’Iraq i l’Afganistan que ell tant va criticar. Aquests dos assumptes són els que més enfosqueixen avui la percepció de la seva gestió i més divideixen a l’opinió pública nord-americana. Per això, segurament, no és coincidència que Obama hagi decidit llançar-se a la reelecció quan, després de mesos, l’atur ha mostrat una xifra menys dolenta (8,8%) i quan no fa ni una setmana que va justificar la intervenció a Líbia en un discurs adreçat a la nació.
Obama té majoritàriament garantida la mobilització dels demòcrates convençuts, però necessita recuperar la confiança de dos grans grups de votants que van ser clau per la seva primera elecció, la dels liberals i la dels independents — això ja es pot intuir en el vídeo que ha servit ara de llançament de la seva candidatura. Porta per lema “It begins with us” (Comença amb nosaltres) i s’hi veuen fragments d’entrevistes a homes i dones de diverses edats i estrats socials que parlen de l’esperit del 2008. Un d’ells —Ed, de 50 anys i de Carolina del Nord— diu: “No coincideixo en tot [amb Obama], però el respecto i hi confio”.
L’estratègia de campanya sembla no voler deixar res a l’atzar. Fins i tot han tingut vista per ubicar estratègicament la seu electoral a Chicago. Aquesta ciutat és important i simbòlica no només perquè és allà on ell va llançar-se a la presidència i on va pronunciar el discurs de la nit de la victòria, sinó també perquè és lluny la política de Washington i de tot el que això representa de desconfiança per molts nord-americans.
Queden vint mesos de legislatura i la precampanya acaba de començar.

Un comentario en “Obama vol ser un President de dos mandats

Los comentarios están cerrados.