El viatge d’Obama a Brasil, Xile i El Salvador

[Article publicat al Diari de Tarragona dimarts 24 de març de 2011]
* * *

Washington, DC. – Si no canvien les coses, Obama comença aquest cap de setmana un viatge a Llatinoamèrica. El President dels Estats Units té previst visitar tres països des de dissabte fins dimecres vinent — per aquest ordre, Brasil, Xile i El Salvador. Els tres països no han estat escollits a l’atzar i cada parada té un missatge simbòlic perfectament estudiat.

Segons la Casa Blanca, “el President es reunirà amb els líders i la gent d’aquests països per abordar nombrosos assumptes que inclouen la prosperitat econòmica i la creació de llocs de treball, les relacions comercials, energia i seguretat” entre d’altres. L’atapeïa agenda d’Obama pretén recuperar un cert lideratge i compromís dels Estats Units amb la regió.

El Brasil era una parada gairebé obligatòria. Amb un creixement del 7 per cent l’any passat, el Brasil s’ha convertit en un interlocutor impossible d’ignorar, amb el qual els Estats Units manté intercanvis comercials de més de 50.000 milions de dòlars (2010), i l’exportació de serveis a Brasil creix exponencialment. És doncs un actor global emergent i una potència econòmica. A més, amb la sortida de Lula da Silva i l’arribada d’una nova presidenta, Dilma Rousseff, Obama vol mostrar el seu suport al nou govern amb lideratge femení i establir les bases d’unes bones relacions personals.

Xile és també una economia creixent. Però tant en aquest país del Con Sud, com en el petit estat centreamericà de El Salvador, Obama no busca tant l’acord comercial sinó l’expressió d’un compromís democràtic. A Xile ha tornat la dreta al poder després de 20 anys de governs de Concentració i del partit Socialista. L’any passat Sebastián Piñera va rellevar la socialdemòcrata Michelle Bachelet amb el partit alternatiu el nom del qual ja és tota una expressió de voluntat, Renovación Nacional. Amb la sortida de Pinochet el 1990, l’alternança política real no s’havia encara produït i per tant, la democràcia xilena no havia demostrat la desitjada normalitat política des de la dictadura.

A El Salvador, el gest d’Obama encara té més força. Centreamèrica, amb l’excepció de Costa Rica, és un territori on el passat marca molt el present de les seves joves i inestables democràcies. Mauricio Funes no fa ni dos anys que es va convertir en el primer president d’esquerres del país com a candidat de l’antiga guerrilla de l’FMLN. Funes, però, no ha qüestionat l’estat de dret, i Obama vol recolzar-lo amb la mirada posada a Nicaragua o, més enllà, a Veneçuela. Em deia un taxista en un viatge recent que vaig fer a San Salvador que “Funes va arribar al poder amb la camisa vermella, però tot i no ser el meu candidat, l’admiro perquè des del primer dia se la va treure per portar la camisa blanca de tots els salvadorenys”.

Durant aquest periple llatinoamericà, Obama no podrà perdre de vista el que està passant al Japó. No es la primera vegada que el President dels Estats Units ha suspès o ajornat viatges a l’estranger per altres crisis — ho va fer amb Indonèsia i Austràlia. Malgrat el risc de ser criticat per no atendre degudament les possibles conseqüències d’una crisi nuclear al Japó, Obama té en aquesta ocasió un al•licient intern important per no suspendre el viatge: electoralment li interessa llançar el missatge de que Llatinoamèrica ja no és el pati del darrera dels Estats Units.

Un comentario en “El viatge d’Obama a Brasil, Xile i El Salvador

Los comentarios están cerrados.