Washington, DC.- No és la primera vegada que escric sobre la privacitat i Internet. L’addicció a la xarxa i el vessament de dades privades ha esdevingut tant normal que escriure en contra et converteix en poc menys que algú d’un altre planta. Avui hi he tornat a pensar. Un fantàstic documental de la BBC explicava com el país amb més adolescent connectats a Internet, Corea del Sud, veu amb preocupació l’addició de joves que estan sempre on-line. Ansietat, insatisfacció, inestabilitat i perduda de sociabilitat són els símptomes de nois i noies sud-coreans que poder arribar a estar connectats fins a 18 hores al dia (sic). La sèrie de reportatges porten per títol ‘La revolució virtual’ i revel·len la quantitat d’informació personal que, sense adonar-nos o voluntàriament, entreguem a companyies com Google, Facebook, Amazon o e-Bay, moltes de les quals són gairebé monopolis mundials. El cas de Facebook és el més paradigmàtic i, al meu entendre, el més perillós. Aquesta companyia dirigida per un jove de 26 anys té més de 500 milions d’usuaris, els quals li han confiat noms, telèfons, aficions, correu electrònic, adreça postal, amistats, relacions sentimentals, orientació sexual, interessos culturals, fotografies, vídeos i una llarga llista de dades que ningú amb quatre dits de seny donaria a un desconegut que se li creués per carrer. Més encara: amb les aplicacions i funcionalitats d’aquesta gran xarxa social, els usuaris revelen fins a detalls inimaginables aspectes de la seva personalitat que de ser-ne conscients, evitarien sense miraments.
És cert que el concepte de privacitat d’uns anys ençà ha canviat radicalment, o dit d’un altre manera: ja no hi ha privacitat perquè tot és a la xarxa, fins i tot el que volem esborrar però que les companyies conserven emparant-se en la lletra petita d’unes condicions que acceptem sense llegir.
És en aquest context que he rellegit una conversa poc coneguda de l’aleshores adolescent fundador de Facebook, Mark Zuckerberg. Amb 19 anys i tot just haver posat en marxa l’experiment de xarxa social, Zuckerberg va titllar de curts de gambals (“dumb fucks”) als que responien sense pudor a les preguntes del perfil. “Tinc més de 4.000 e-mails, fotografies, adreces… (…) La gent em fa confiança”, deia un sorprès Zurckerberg que acabava de trobar la gallina dels ous d’or.
És evident que la tecnologia té una part positiva i una de negativa. Com en la majoria de coses, la virtut es troba en el terme mig, en l’equilibri, i per tant, en l’ús responsable; però per ser responsables, cal primer ser-ne conscients.
>Deduzco que como a muchos, te estan entrando ganas de borrarte de Facebook. En los últimos meses ya son varios los amigos que hacen lo mismo. Será un pena perder esa vía de contacto, pero es una decisión personal que respeto.Como dices la clave es saber donde te metes. Saber que tiene sus cosas buenas y sus cosas malas. Al menos aquí tienes poder de elección.Piensa en todos los datos que VISA sabe sobre tí a través de tus compras. Dónde, cuándo, qué. Se puede inferir mucho con esa información (estrato social, parejas, problemas de relaciones, médicos, gustos, vicios, …)O piensa en CVS o Safeway con sus tarjetas descuento. O Google. O Yahoo. O tu proveedor de Internet que te sirve cada bit de datos.Mucha máquinas y empresas saben mucho más de tí de lo que puedes llegar a imaginar. La información derivable que se puede obtener es aún mucho mayor, es de vértigo.Por eso creo que el concepto de privacidad va a cambiar. Y creo que es bueno. Hasta cierto punto. antes vivíamos en un efectivo silencio. Luego pasamos a dar cierta información sin ser conscientes de ello. Ahora, la tecnología nos lleva un paso más. Para lo malo, y para lo bueno. Lo bueno es un sinfín de posibilidades que cada día aumentan. Yo decido ir por ese camino, y creo que los que pretender desaparecer por completo… son unos ingenuos. Tendrías que irte a Siberia a cuidar cabras o algo así.Por otro lado. Piensa en esto. La información es poder. Por este o por otro camino les damos datos sobre nosotros. A las máquinas y las personas. ¿Cuál es pues la única forma de devaluar la información? Convertirla en ubicua, convertirla en ruido, de forma que tú destaques lo que quieres.Yo elijo dónde estoy y lo que publico. Y publico mucho en muchos sitios. Cualquiera puede saber sobre mí. Mi información no es vendible, ya que puedes saber sobre mí en 10 segundos con Google. O ponerte en contacto conmigo. No puedo evitar estar en sus bases de datos, pero si puedo favorecer ciertas facetas de mi vida como mucho más prominentes que otras. Será difícil quitar todas las fotos de fiesta que algún día llegarán a alguna cuenta de Facebook, pero estarán perdidas entre cientos de fotos de mis conferencias y viajes. Posts de trabajo y opiniones. Las que yo quiero, no las que ellos obtienen.Sólo convirtiendo la información en prolífico ruido, uno es capaz de resaltar lo que le apetece, y volver a tener control. Eso sí, el coste es alto. Puede salirte mal, y hay que dedicarle tiempo.Saludos!