El model turístic que volem

>
Washington, DC.- Barcelona torna al New York Times. En aquesta ocasió per una iniciativa de l’ajuntament que té per objectiu estimular els turistes a vestir civilitzadament, és a dir amb samarreta o camisa al carrer, i banyador o biquini a la platja.

El diari, a la secció de referència de Week in Review que publica cada diumenge, explica que a molts locals d’oci i restauració de la ciutat hi ha ja un senyal que il•lustra específicament que no està permès l’ús de roba de bany per entrar o estar a l’establiment.

Aquest problema no afecta a tota la ciutat, però sí a aquelles zones que són imatge i emblema de Barcelona: La Rambla, la Barceloneta o algunes zones de restauració properes a la zona de platges. I tampoc és un problema nou: recordo el meus anys de periodisme estudiant al final de La Rambla on turistes semidespullats –sense distincions d’edat o sexe– passejaven sense cap mirament pel carrer.

Barcelona està de moda, i des del 92 fins avui la ciutat s’ha guanyat un lloc privilegiat en la primera divisió de ciutats a tenir en compte com a destinació turística. Entre els nord-americans és una destinació desitjada i són pocs amb els que parlo que no han estat mai. Malgrat la crisi, els nivells de turistes que passen per la capital catalana és envejable per altres destinacions similars. I fa bé l’ajuntament en tenir cura del vestir al carrer. No ho veig com una intromissió de l’estat en l’esfera privada dels ciutadans, sinó més aviat com una salvaguarda del model turístic. No ens ha d’importar tant la quantitat sinó la qualitat, i un entorn civilitzat ajuda a preservar la ciutat turística que volem.

Dit això, no em resisteixo a preguntar si tots els que passegen en calça curta per la ciutat, també ho fan a les seves ciutats d’origen.