Educar en l’ús de les bosses de plàstic

>Washington, DC.- Fa temps, quan anava a comprar a un supermercat que tenia a la vora de casa, a Barcelona, em molestava sobiranament que em cobressin cinc cèntims per cada bossa de plàstic que necessitava per emportar-me els productes. “M’estimo més pagar uns cèntims de més per cada cosa compro que pagar per les bosses”, em deia i li deia a la caixera.

A Washington, des de l’1 de gener, s’aplica una nova llei. Tots els supermercats cobren cinc cèntims de dòlar per cada bossa de plàstic que entreguen als clients. En aquesta ocasió, la meitat de l’import se la queda l’establiment (que ha comprat la bossa) i l’altre meitat es destina al recent creat Anacostia River Cleanup Fund (inspirador de la llei). La nova taxa, una de les primeres del seu tipus als Estats Units, està dissenyada per canviar el comportament dels consumidors i limitar la contaminació a la conca de la Baia de Chesapeake, on el riu Potomac arriba a l’oceà.

La proposta no és baladí, especialment en un país on l’aversió als impostos forma part de la batalla política diària. En altres estats, quan es vol netejar un riu, una conca o un bosc, s’organitzen festivals per recollir fons i els veïns s’apunten voluntaris per fer els treballs. Ara, però, un grup de ciutadans conscienciats de l’àrea de Washington han decidit anar al rovell de l’ou, a on es genera aquest problema: els hàbits dels consumidors.

Les enquestes més optimistes asseguren que un 75% dels compradors van ara als supermercats amb la seva bossa de roba o reutilitzada sota el braç (les més pessimistes apunten a un 50%). En qualsevol cas, i fora d’algunes queixes la primera setmana, els supermercats de Washington diuen que la taxa ha estat favorablement acollida i la reducció de plàstic significativa (els impulsors del fons han recollit menys diners dels que esperaven i ara han de refer els seus pressupostos).

La notícia contrasta amb la decisió de Carrefour a España de tornar a regalar les bosses, que malgrat no ser de plàstic (ja hem avançat una mica), no ajuda a aconseguir reduir l’impacte mediambiental. Després d’anunciar que cobraria 10 cèntims per bossa fa mig any, la companyia s’ha fet ara enrere, sobre tot perquè els seus competidors, com Alcampo, Mercadona, Eroski i Hipercor, no cobren per les bosses i a les cadenes de baix cost com Dia i Lidl, només costen tres cèntims.

Carrefour anava en la bona direcció, però la pressió del mercat i les queixes dels consumidors li han guanyat la batalla i ens l’han guanyat a tots. El seu plantejament, però, ha estat poc intel·ligent. Amb una política d’incentius —cobrar menys per bossa i oferir un descompte similar si has portat la teva de casa— hauria estat més atractiu i efectiu. És cert que Carrefour per si sol no pot guanyar la batalla; cal una regulació general que afronti el problema i contribueixi al canvi. I sobretot, calen empreses valentes per explicar perquè fan les coses i ciutadans més compromesos i menys acomodats.

Fotos: Anacostia River Cleanup Fund

Un comentario en “Educar en l’ús de les bosses de plàstic

  1. >Un aplaudiment es mereixen les autoritats de DC en aquest tema; demostren un cop més que la seva sensibilització sobre el tema és notable. A Espanya encara que estem molt sensibilitzats malauradament no trasllada massa intencions en fets (en aquest tant com en altres molts temes). Una abarçada!DM

Los comentarios están cerrados.