Lluitar contra l’obesitat

>

http://www.whitehouse.gov/sites/all/modules/swftools/shared/flash_media_player/player.swf

Washington, DC.- El compromís de la primera dama nord-americana amb les causes socials ve de lluny—ja quan vivia a Chicago, Michelle Obama va dedicar moltes hores a la comunitat afroamericana dels barris més desfavorits de la ciutat. Ara, una de les causes que més l’ocupa i preocupa són els hàbits alimentaris i l’obesitat infantil, un problema que als Estats Units afecta a un de cada tres joves.

Amb el lema “Let’s move” (Movem-nos), Michelle Obama ha presentat una campanya mediàtica per educar i rebaixar l’obesitat que, en paraules seves, “és una de les amenaces més serioses del futur dels nostre joves”. En la campanya col•laboren Walt Disney o l’empresa NBC Universal, companyies que s’han compromès a introduir en els seus programes o sèries el missatge positiu d’una alimentació sana. No sé si McDonald’s, Hershey o Cadbury han estat convidades a participar, per citar-ne algunes, però precisament són aquestes altres les que fomenten descaradament una alimentació desequilibrada. No cal insistir en la decisiva contribució de McDonald’s al problema, amb un producte alimentari imitat fins a la sacietat per altres companyies (Burger King o Wendy’s en són exemple). El model de Hershey o Cadbury és més sibil•lí: fomenten el consum de dolços, llaminadures o xocolatines a qualsevol hora del dia, i els seus productes són a tot arreu, estratègicament situats al costat de les cues dels supermercats, les caixes de les benzineres, les estacions d’autobusos, o en màquines expenedores als patis de les escoles i instituts.

Michelle Obama vol que els adolescents deixin de consumir aquests productes, i això és complicat per dos motius: el model hiperconsumista de la societat nord-americana i pel moment de recessió econòmica del país.

Els hàbits alimentaris són difícils de canviar, i la presència d’aquesta alimentació és part del model de vida nord-americà (a cada cantonada del país, per remota que sigui, hi ha un establiment d’hamburgueses, hot-dogs, o pollastre fregit). Amb la crisi, la gent retalla despeses per tot arreu i la demanda de menús d’un dòlar o d’ofertes de “més per menys” s’han incrementat. Només per tenir algunes xifres: el segon trimestre de l’any, McDonald’s va augmentar el seu benefici un 21,8 per cent, i Burguer King no es va quedar curt, amb un increment del 12 per cent. Altres companyies del mateix sector han presentat resultats similars.

La clau del canvi d’hàbits que reclama Michelle Obama és l’educació. Per això crec que la implicació de referents infantils que es poden trobar a sèries de Wald Disney o de cadenes con l’NBC són fonamentals. Però l’esforç també ha d’incloure pares i educadors—sense ells, la feina serà endebades.