Esbroncada d’Obama al Tribunal Suprem

>Washington, DC.- El discurs sobre l’Estat de la Unió és el tret de sortida polític del nou any als Estats Units, on les formes sovint compten tant com el contingut del que el President pugui dir. Per això ahir—ara que és qüestionat per la dreta i per l’esquerra—Obama va desplegar unes formes acurades i un llenguatge no verbal impecable. La seva oratòria embadaleix, i el que diu no és superficial—les dues coses el van fer brillar. Se’l veia segur i confiat; amb aquell to positiu i solemne de les millors ocasions. Però va parlar massa, més del que requeria l’ocasió.

A aquesta sessió conjunta del Congrés, a més dels legisladors també assisteixen altres personalitats i poders de l’estat, com són els membres del Tribunal Suprem. Recentment aquest tribunal ha considerat inconstitucional la llei que limita les aportacions d’empreses i corporacions a les campanyes electorals, fet que al demòcrates en general i a Obama en particular no ha agradat gens (els republicans estan encantats, lògicament). I és clar, pensant potser que no és fàcil parlar directament a tots els membres de l’Alt Tribunal, el President no va trobar un millor moment per renyar-los. “La setmana passada—va dir durant el discurs—, el Tribunal Suprem va revocar un segle de legislació per obrir la possibilitat a que interessos especials—inclosos estrangers—puguin gastar sense límits a les nostres eleccions. No crec que les eleccions s’hagin de finançar amb diners dels interessos més poderosos del país ni, pitjor encara, d’entitats estrangeres. La decisió ha de ser del poble nord-americà, i per això insto a demòcrates i republicans a que aprovin un projecte de llei que contribueixi a posar remei a aquest problema”.

La reprimenda ha estat considera grollera i fora de lloc per molts analistes. Les càmeres van captar la reacció del jutge Samuel Alito movent el cap i dient “això no és veritat” i, en les últimes hores, la premsa nord-americana ha abonat el terreny obrint el debat a experts, polítics i lectors (com els agrada furgar en aquest tipus de coses!). En aquest context, s’ha conegut que Obama va canviar sobre la marxa el que tenia previst dir—“…que aprovin un projecte de llei que ajudi a corregir aquest error”—pel que realment va dir: “que aprovin un projecte de llei que contribueixi a posar remei a aquest problema”.

Tot i rebaixar la contundència de les seves paraules, i improvisar abans un “Amb tot el respecte a la separació de poders…”, el mal ja estava fet.

Els defensors del President s’emparen en el dret a la llibertat d’expressió per justificar-lo, però el malestar al Tribunal Suprem és evident i alguns analistes no descarten que l’any vinent els 9 jutges de l’alta magistratura es quedin a casa, cosa insòlita en la història del país.

Com si Obama no tingués ja prous enemics creats.

Foto: NYT

5 comentarios en “Esbroncada d’Obama al Tribunal Suprem

  1. >Em sorprén molt que Obama cometés aquest error perque sí… És massa fàcil, no? Potser li interessa el debat de rerafons que genera, potser vol deixar clar quin és el bandol de les grans corporacions i qui està realment amb el poble però sent més subtil… el cas és que és una errada que no puc creure que ho sigui.M.

  2. >I am happy that Obama is a politician that really speaks his mind. I also think that through this Supreme court decision powerful interests groups have been unfairly favored. The Supreme Court decision was 5-4 and the ruling was clearly made because there is a conservative majority in the Supreme Court at this time. To be able to make changes in a government a leader needs to speak with the truth and the truth is that this was a powerful move on the part of the conservatives to take power away from the current administration. I think Obama is being true to his voters.

Los comentarios están cerrados.