La inquisició contra Avatar

>

Washington, DC.- Santornem-hi amb el tabac. Hollywood acaba d’estrenar la pel•lícula ‘Avatar’, un film de ciència ficció amb una versió en 3-D. Un dels personatges secundaris protagonitzat per l’actriu Sigourney Weaver fuma, i a més ho fa d’una manera “amable”, diu el New York Times. Això ha provocat les ires i la mobilització dels defensors d’un cinema sense fum encapçalats pel Centre per a la investigació en el control i l’educació del tabac de la Universitat de Califòrnia i un grup de seguiment de denúncia de pel•lícules amb fum, scenesmoking.org.

El problema del personatge de Sigourney Weaver és que és un “good guy”, un dels bons de la trama, i és clar, no pot ser que sent bo, fumi. La pressió ha obligat al mateix director, James Cameron, a emetre un comunicat per defensar-se. “[Weaver] és maleducada, diu paraulotes, beu i fuma; (…) i a més no té cura del seu cos humà, només del seu cos avatar”, diu Cameron, tot subratllant que és una crítica a la gent que avui dia no es cuida mentre s’entrega al “món dels videojocs i Internet”.

Sabeu molts del meu rebuig al tabac, i també del poc que crec en la prohibició per se. Sí crec en el respecte a la llibertat de l’altre que, segurament en molts casos, ens portaria a situacions de limitació més estrictes que les actuals, a Espanya si més no. Però l’existència d’aquesta mena d’inquisició em sembla desproporcionada. Les pel•lícules són un mirall de la realitat que ens envolta, on la gent fuma. No sóc partidari de cintes on s’amagui o tergiversi les conseqüències del tabac (és, sense dubtes, nociu per la salut), però d’aquí a perseguir una pel•lícula d’animació perquè un personatge fumi em sembla un gra massa.

Sóc conscient que James Cameron ha trigat segons en contestar personalment a les crítiques perquè sap que la polèmica forma part de la promoció de l’obra. Malauradament els defensors d’un cinema sense fum li fan el joc al director i la productora, i fins i tot un mal favor a la causa antitabac: ara, quan vegi la pel•lícula estaré molt pendent de la seductora actuació de Sigourney Weaver.

8 comentarios en “La inquisició contra Avatar

  1. >Gus, Totalment d’acord..Només un punt que m’agradaria ressaltar..Molt sovint les “inquisicions” son més efectives del que ens pensem (no sé si per bé o per mal, però crec que és un fet). Així, podem veure com degut als extremistes de dretes americans un govern de dretes (com l’Obama, si ens basesim per estandards europeus) pot ser vist com de caire socialista (quan en el fons no ho és en absolut). De la mateixa manera que a Espanya, i degut als extremistes d’esquerres el govern del PP es veu com d’ultra-dreta quan en el fons es més d’esquerres que els demòcrates americans., Al costat de terroristes els independentistes catalans o bascos semblen moderats i per culpa de Green Peace menjar carn de balena o foca sembla un crim contra la humanitat (independentment de si les poblacions d’aquests animals es recuperen o no o de si es pot permetre basat en criteris científics).Per desgràcia la població es deixa arrossegar pels extremistes molt sovint (i encara que no se’n doni compte) i a la llarga els seus punts de vista convergeixen lleugerament amb aquests..DM

  2. >Jo no entenc com perdem el temps amb aquestes coses… En les pel·lícules d'època la gent de la noblesa es fica pebre pel nas i jo mai ho he fet. En d'altres pel·lícules hi ha gent que s'emborratxa i perd el control durant una festa nocturna… No sé, em sembla ridícul i fins i tot estúpid que hi hagi gent que es dediqui a mirar aquest tipus de coses, de veritat que ens estem tornant bojos…M.

  3. >Estic dacord amb el M. Em fumo un puro (mai millor dit) amb que la Weaver fumi a la pantalla.Pero per variar tinc matisos… I es que coses mes petites i ridicules es miren i discuteixen cada dia al Parlament i a Tele 5 (aquest ultim es sens dubte el que mes m'ha impressionat de la visita aquest nadal, em costara mesos treurem la belen esteban del cap) …I es que tot a la vida es questio de gustos… menys els diners, clar, que es lunic que agrada a tothom.Bon anyMohammed

  4. >Mira Gus, hi ha coses que per molt que ens en sàpiga greu, s'han de prohibir, perquè sinó la gent va tirant de beta. Abans que jo naixès, escopir per tot arreu era un costum acceptat arreu. En temps d'Esquilache, la gent anava pels carrers de Madrid amb la cara tapada amb capa i "chambergo", cosa que provocava crims i agressions incontrolades, fins que ell ho va prohibir. Fins no fa pas gaire, la usura, apallissar dones i criatures i maltractar les minyones no era cap cosa mal vista socialment. Fa una mica més d'un segle, la gent anava a les execucions públiques com aquell que va a veure un partit de futbol. Ara tenim això de fumar (i perjudicar la pròpia salut i la dels altres) i això del toros (és a dir, convertir en litúrgia un procès refinat de tortura dels animals, pel sol fet de ser animals, i per tant, inferiors a nosaltres).Tot això va haver de ser prohibit per gent assenyada, que té la obligació de marcar-nos horitzons de futur més civilitzats. I el que encara ens manca, també acabarà sent-ho. Perquè si no ho haguessin prohibit, encara hi serìem. Som així d'animals…

Los comentarios están cerrados.