>Arenys de Munt al ‘New York Times’ – Catalan

>Washington, DC.- “Hem sortit a la premsa internacional”. “Gairebé tot el món parla de la proesa d’Arenys de Munt”. “Mitjans de la Gran Bretanya, el Quebec, els Estats Units… eren diumenge allà mateix explicant què passava”. Doncs no n’hi ha per tant. I no és que jo no vulgui que se’n parli, no; és que només cal mirar una mica la importància que els mitjans en qüestió han donat a la iniciativa popular d’aquesta població de Catalunya per situar les coses al seu lloc.

En aquest bloc jo parlo de la perspectiva nord-americana o, per ser curosos, hauria de dir la perspectiva des dels Estats Units; i, és clar, quan he vist i sentit aquest matí que el New York Times dedicava espai a l’esdeveniment m’he emocionat. He obert el diari i he passat una vegada i una altra les pàgines buscant entre els titulars Catalan, Catalonia, Referendum, Break away… però res. Després he decidit buscar Spain o Zapatero (per dir alguna cosa diferent, a veure què en sortia) però tampoc. “Què estrany, oi? A Catalunya no és parla d’una altra cosa i jo sóc tan badoc que no ho sé veure”.

Internet és sempre un gran aliat en aquests casos: “entra a la pàgina web i ho busques”. La recerca ha costat una mica però sí, a la fi he trobat la noticia. Catalan Town Votes For Independence From Spain, diu el titular al que acompanyen nou paràgrafs curts explicant que una vila catalana vota per la independència d’Espanya.

La noticia, però, no ha sortit al diari publicada; tampoc era a la portada de l’edició electrònica, ni formava part dels titulars de la secció Europa. L’he trobat com un petit apunt de la secció Món. Però és que en llegir-la m’he adonat que es tractava d’un teletip d’agències, Reuters en aquest cas—vaja que cap redactor del diari a Nova York o a Madrid havia invertit un sol segon a escriure una línia sobre el tema. Copiar, enganyar i publicar un teletip al final d’una secció tan calaix de sastre com la de Món.

A Catalunya, però, no és parla d’altra cosa, i estem orgullosos que el New York Times hagi “publicat” la notícia; ens creiem que la premsa internacional gira al voltant del referèndum popular, i que “gairebé tot els món” en parla.

Ens cal, segurament, una mica més de sentit crític.

13 comentarios en “>Arenys de Munt al ‘New York Times’ – Catalan

 1. >Clarament, no és una notícia per sortir enlloc. Només van votar 2.500 habitants(33%) i això, dins d'un contexte extrany … són fiables els resultats? Mmmmmmmmmm … jo no me'n fio.

 2. >a veure, varies preguntes:- El que ha passat es retllevant per Catalunya? Si, pq obre la porta a mes referendums i mes polemica.- els resultats son indicatius d'algo? No way. El resultat no vol dir absolutament res per raons obvies. Si no que fagin un referendum pel SI a cornella i el 99% seria a favor.- i ara que? doncs acavariem abans si es fa un referendum com deu mana i a pendre pel sac. ens estalviariem molta improductivitat i molta demagogia dels politics.Sembla mentida que en democracia shagi de demanar permis per fer un referendum…Ara be, les decisions (independencia?) s'han de pendre en base a fets i no en base a un sentiment neardental e irracional de que "es la meva terra". Aqui ningu ha explicat res…Aixi que a mi que algu me'xpliqui quins plans hi ha una vegada siguem independents. quines consequencies tindria ser independents, quants impostos pagarem, quin tipus de govern tindriem, quants anys trigariem en recuperar la normalitat, quanta gent marxaria del pais…etcPer que la veritat, aixo de no jugar la champions, la lliga,… etc… em mata…mohammed

 3. >Bé, doncs per què no en parlem seriosament? O per què no exigim que ens en parlin?. Fa molts anys, vaig entrevistar-me a Puerto Rico amb un lider independentista que em va venir a dir que un autonomista no és altra cosa que un independentista acollonit. O possibilista, si voleu ser més fins. Som possibilistes? Estem acollonits? Hi ha motius per estar-ne? Ens convé estar com estem? Podem estar millor? La independència suposa una millora automàtica? O un empitjorament? I la resta de ciutadans de l'estat, com quedarien? Jo encara no ho sé, ni sé si hi ha algù que ho sàpiga. I si hi és, per qué no ens ho explica d¡una manera entenedora? I,si bonament pot ser, sense brandament de banderes ni dramatismes? No crec que sigui demanar massa. Com diu el Rei, "hablando se entiende la gente". I si, en comptes de parlar, enraonéssim, encara seria millor.

 4. >Sota el meu punt de vista el debat de l'idependentisme és totalment estéril… els serveix als polítics per tindre la parròquia contenta i distreta… Algú de veritat pensa que és possible la independència? Però si els vascos han tingut la possibilitat de dur-la a terme i no han tingut la ossadia de proclamar-la!!! La independència no és possible a Espanya ni a Europa, necessitariem fer tants canvis per adaptar-nos a ser independents que ens enfonsaríem pel camí, pensem'ho bé…Deixem-nos de sentimentalismes, almenys de moment, el que cal és la independència econòmica, tot el que produïm aquí s'ha de quedar aquí i, a més, recuperar el particular "deute històric" d'Espanya amb Catalunya, és a dir, tot alló al que Catalunya ha convidat a la resta de l'estat, estil "barra libre", tal com l'AVE Madrid-Sevilla, la xarxa d'autovies espanyola, en particular l'andalusa, mentre aquí tenim autopistes per tot… això sí que és una vergonya!!! Som els oblidats d'Espanya, qué ha fet l'estat per Catalunya en 30 anys???!!! Mentrestant hem sigut un dels dos, i només dos fins fa escassos 10 anys, motors de l'economía espanyola.Al meu entendre els independentistes ens venen una idea buida, sense contingut, ens venen un anhel gratuït, FALS.Que em diguin qué hi guanyo jo com a ciutadà, i el que més importa, qué hi guanya la meva butxaca, llavors potser ho veuré com una solució. Mentre no m'omplin de continguts la idea, sincerament, les notícies sobre política em continuaràn semblant un "Gran Hermano de Traje y Corbata"… quina pena de classe políca, quin galliner, quin desastre de gent!!!M.

 5. >A catalunya hi ha molta inconsitencia. La gent vota esquerres pero ara de sobte volen deixar de ser solidaris amb els mes necessitats a espanya… tu, jo i els afortunats que guanyem mes de 1000 euros sempre tindrem una "balanca fiscal negativa"… aixo es el socialisme que la gent vota cada any.El que vivim avui en dia, al meu entendre, no es un debat politic sino un efecte de la desesperacio que genera el socialisme entre els que si produexen. el que passa es que sha vist reflectit en un contexte de debat sobre la independencia, pero aixo es realment un espejismo. la realitat es que la gent esta fins la polla de pagar impostos i no rebre res a canvi, i ara lhan pres amb el tema catalunya/espanya. pero el que hi ha darrera son persones, no territoris! Si 1) vols la independencia, 2) et consideres socialista i 3) la rao mes important que pots posar a la taula es el deficit fiscal, vol dir que si vols ser solidari amb els catalans pero no amb els espanyols… i aixo es inconsistent de collons.I que ve despres de que siguem independents? Ser solidari amb els catalans de catalunya pero no amb els espanyols que viuen a catalunya…Pq ens agradi o no, a catalunya la esquerra guanya de carrer… i els catalans de "pura raza" no votem al PSOE, que treu una quasi majoria de vots La meva conclusio: La independencia no es el problema. El problema es el socialisme, que es una practica temeraria a la cultura mediterranea, on la solidaritat no existeix i el que hi ha veritablement es un robatori constant per part dun govern ineficac i duns ciutadans que son uns lladres i que volen que lestat els hi dongui tot sense fer res. Per tant, la independencia no ajudara a resoldre aquest problema si a catalunya sinstaura un gobern socialista, que es el que passara. A mes, la independencia planteja nous problemes: qui comprara productes i bens catalans? a quina lliga jugara el barsa? com simplementa una independencia pacifica? ens fotaran fora deuropa? necessitarem visa per sortir de catalunya?… i 2000 problemes mes.ojo, no em preocupen els problemes, em preocupa la capacitat dels paletos que ens governen per ferne front. Si jo pogues escollir: 1) professionalitat de la politica, ben remunerada pq governin els millors, govern socialista de caire america (capitalista moderat), baixada radical dimpostos i molt sentit comu. El pasaport??? me la sopla! Estic fart del sentiment de terra. al segle XXI em sembla neardental plantejar mes fronteres. sha de lluitar per altres coses que si afecten al nostre dia a dia… per que sino, el dia que tinguem frontera, ens portarem la gran desilusio de dir: i ara per que tot segueix igual?

 6. >Amic LD, els nostres pensaments i plantejaments estan molt allunyats i no perquè jo sigui socialista (que no ho sóc) i tu capitalista (que sí ho ets) sinó pels següents arguments: El dèficit fiscal són xifres, les quals, com saps i sempre quan no es manipulin, són objectives i, per tant, reflecteixen la realitat tal i com és. Són el que són i punt. En aquest punt estaràs d’acord amb mi, —-encara que només sigui amb això—amb el que es diu a la presentació si creus que les xifres que s’hi inclouen són correctes. El reclam d’un bon finançament no equival a deixar de ser solidaris amb ningú sinó de demanar el que, per equitat, ens correspon en base al que generem i ingressem a les arques d’Espanya (Oi que sempre has defensat que un no té perquè pagar més impostos si genera més riquesa?). Crec que acusar a Catalunya de manca de solidaritat és faltar a la veritat i a la història. Encara que es vulgui negar, es lògic que un (mal) finançament provoqui (més) demanda de independència. És un sil·logisme evident, a l’igual que més Aznar va generar més Carod. No sé quin lligam hi veus en tot això entre el socialisme i la independència perquè que jo sàpiga hi ha gent independentista de dretes i d’esquerres (Nota: l’alcalde d’Arenys de Munt és d’un partit local independent). No pretenc ser solidari amb Espanya sinó tot el contrari vull que Espanya sigui solidària amb Catalunya (si optes pel territori) o pels catalans (si optes per les persones). Després de la independència esdevé la plenitud nacional, l’assoliment d’una Catalunya justa, lliure i en pau. La independència mai ha de ser un problema sinó una opció (i en el meu cas, la solució al problema de la relació entre Espanya i Catalunya). El socialisme tampoc és un problema sinó una opció ideològica que no compartim (en això també estem d’acord!!) Que diguis que “estàs fart de la terra” és l’exemple més evident i eloqüent del que sents i amb això evidencies –dit amb el màxim respecte– la teva manca de consciència nacional ja que mai es pot renegar de les arrels que un té. Les fronteres físiques en ple s.XXI no han de ser mai un passiu, ans al contrari i Catalunya ha de mirar cap a Bruseles o, fins i tot, cap a Berlin, París i Londres però no pas cap a Madrid ja que s’ha demostrat històricament que això no ens porta enlloc. I darrer punt: si optem per la independència, no pateixis que el tema del barça serà una qüestió menor i, per tant, continuarà guanyant champions leagues in eternum. Amén.

 7. >1.- NINGU SAP SI AQUESTES XIFRES SON CORRECTES PQ NO ES PUBLIQUEN I EL QUE HO HA PREPARAT NO ANEXA LES FONTS NI ELS CALCULS. PERO INDEPENDENTMENT DELS NUMEROS, PER MI ES EL DE MENYS, ESTA CLAR QUE CATALUNYA DONA MES DEL QUE REB, PQ VIVIU EN UN PAIS SOCIALISTA ON LES PROVINCIES POBRES REBEN MES DEL QUE GENEREN. CATALUNYA, SENT MES RICA, DONA MES. FINS AQUI NO DESCOBRIM RES.2.- NO ENTENC PQ PARLES DEQUITAT, QUINA MANIA! LA NO EQUITAT ES EL QUE HI HA SI VOLEM UN GOVERN SOCIALISTA!! EN CUALSEVOL CAS, ESTEM DACORD QUE POTSER ES DONA UNA MICA MES DEL QUE CAL, PERO AIXO VE PROVOCAT PEL DESPILFARRO SOCIALISTA 3.- LOGIC, AGREE. O SABRIA DIR QUANT % DINDEPENDENTISTES HO ES PELS $ O PEL SENTIMENT NACIONAL. TOTHOM DIU LO SEGON, PERO PER A MI EL TRIGGER ES LO PRIMER. PESETEROS!4.- LUNICA OPCIO DINDEPENDENTISME A CATALUNYA ES DESQUERRES. I SI, 4 MATATS MES INDEPENDENTS, COM A MOLTS AJUNTAMENTS. 5.- QUINA MANIA, CATALUNYA PAGA MES PQ ELS POBRES DEXTREMADURA REBEN MES DEL QUE PAGUEN… NO ANAVES A CLASSE??? SI VOLS MES DINERS CAP A CASA VOL DIR QUE EXTREMADURA REBRA MENYS… POBRETS!!!6.- WHATEVER… ENTENC QUE A ESPANYA HI HA GUERRA, INJUSTICIA I UNA FALTA TOTAL DE LLIBERTAT… EN FI, THAS DEIXAT EMPORTAR PEL MOMENT… :)7.- ESTA CLAR. COM A DEMOCRATA ESTIC 100% A FAVOR DELS REFERENDUMS. SI A PUERTO RICO EN TENIM, NO VEIG QUIN PROBLEMA HI HA A ESPANYA.QUE EN AIXO NO SHAGI AVANCAT ES PATETIC I DEMOSTRA QUE ELS POLITICS QUE TENIM SON CHUSMA.8.- TU NO VOTES A ESQUERRA REPUBLICANA? NO ENTENC… POSAR PER DAVANT QUE SON INDEPENDENTISTES A QUE SON DESQUERRES… UM…9.- NO ESTIC FART DE LA TERRA, ESTIC FART DEL DEBAT CONSTANT SOBRE LA TERRA I DE LINMOVILISME QUE AIXO PROVOCA. LA TERRA NO MHA FET RES.TAMPOC RENEGO DE LES ARRELS. LA DIFERENCIA ES QUE PER A MI LES ARRELS SON LA MEVA FAMILIA, VOSALTRES, ELS AMICS DE LA UNI, LA PRIMERA TIA QUE EM VAIG TIRAR, LA PRIMERA TAJA, LA MEVA CIUTAT, LA PAELLA I EL JAMONCITO… PER A TU ES UN TROS DE TERRA…CONSCIENCIA NACIONAL???? UF… QUE COMPLICAT SONA AIXO!!! LA MEVA UNICA OBLIGACIO ES VERS DEU (SI EXISTEIX?) LA FAMILIA, ELS AMICS I EL MEU FUTUR. LA VIDA MHA DEMOSTRAT QUE CAP GOVERN NI CAP TERRA ET REGALARA MAI RES. I LA VIDA TAMBE MHA DEMOSTRAT QUE ELS QUE MES PARLEN DE CONSCIENCIA NACIONAL, SOLIDARITAT ETC… SON ELS MES RATEROS I MES LLADRES. (OBVIAMENT NO HO DIC PER TU)10.- ESTEM DACORD.11.- SI,SI, PERO UN BARSA SABADELL NO SEL TRAGA NINGU.I A VEURE QUANTA PASTA LI PAGUEN AL BARSA PELS DRETS DE TELEVISIO ELS DE TV CORNELLASINCERAMENT, MIMPORTA MES EL BARSA QUE TENIR PASSAPORT CATALA…UNA ULTIMA REFLEXIO… DE VEGADES SHA DE FER UN "BACK TO BASICS" PER ENTENDRE CONCEPTES COMPLEXOS. DIGUEM CONSULTOR…CATALUNYA HA FORMAT PART DE GRECIA, DE ROMA, DELS ARABS, DARAGO, DE ARAGO + CASTELLA, DESPANYA I SEGURAMENT EM DEIXO 20 MIL IMPERIS MES… NO CREIEU QUE ES MOMENT DESTAR TRANQUILETS???CATALUNYA NO EXISTEIX COM A CONCEPTE. CADA DIA, CADA MES, CADA ANY HA CANVIAT.LA CATALUNYA QUE CONEIXEM HO ES DES DE POTSER 100 ANYS. SI DEMA SOM INDEPENDENTS, QUE DEMANARAN ELS QUE VINGUIN DAQUI A 100 ANYS??? LESTAT INDEPENDENT DE BARCELONA???CATALUNYA ES UN CONJUNT DE 6 O 7 MILLIONS DE PERSONES, DE LES QUALS POTSER UN 10 O 15% VOL UN ESTAT INDEPENDENT. SO WHAT???? I JO VULL QUE EM REGALIN UNA CASA A LA PLATJA! CADA UNA DAQUESTES PERSONES VOL ALGO DIFERENT.EL QUE HEM DE FER ES TENIR UN GOVERN COM DEU MANA I DEIXARNOS DE CHORRADES. DIGUEM PRAGMATIC.

 8. >Et contesto, amic LD: 1.- RES A DIR2.- EL MATEIX SUCCEIA AMB EL GOVERN DEL TEU AMIC “ASNAR”; INSITEIXO, NO ÉS UN PROBLEMA DE DRETS O D’ESQUERRES. 3.- EL QUE VULGUIS PERÒ, AL CAPDEVALL, SÓN I SOM INDEPENDISTES. 4.- GENS D’ACORD. DIGUEU-HO A LA GENT DE CIU COM L’ARTUR MAS, L’ORIOL PUJOL, ETC I A MOLTÍSSIMA GENT DE CIU. DIR QUE L’INDEPENDENTISME ÉS D’ESQUERRES NO ÉS CERT. 5.- JUSTAMENT AIXÒ ÉS EL QUE DENUNCIO I DEL QUE EM QUEIXO.6.- ET RECORDO EL LEIT-MOTIU DEL NOSTRE PRESIDENT MACIA: “Catalunya lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa” AIXÒ ÉS EL QUE ANHELO.7.- RES A DIR 8.- JO VOTO EL PARTIT QUE EN EL MOMENT APOSTI DE MANERA FERMA PER LA INDEPENDÈNCIA I QUE CREC QUE PUGUI DEFENSAR MILLOR AL PAIS EN AQUELL MOMENT (ABANS ERC, ARA CIU)9.- RES A DIR PERQUÈ VEUS COM JO PERQUÈ NO HO DEUS SENTIR COM JO. O POTSER SÍ QUE HO SENTS PER PUERTOLICO? TRIAR EL FUTUR DEL MEU PAÍS NO ÉS NI MAI SERÀ UN XORRADA, “AMIGO MÍO” (Com diria l’Edjogo)

 9. >Benvolguts,Aquí crec que tothom té la seva part de raó.Que vivim en un país socialista, no hi ha dubte. I el que comporta això, tothom ho sap. Malgrat tot, els “sociatas” son votats per moltíssim gent a Espanya i a Catalunya. Ja tenim el primer problema: Eloi, si anem cap a la independència, ens hi anirem amb la mateixa gent amb la que vivim ara. Per tant aniríem encara més enrere, no creus? I amb els mateixos polítics que ara. Resum: un desastre.En LD no se li posa la pell de gallina quan sent els segadors. Es un tema de trempera nacionalista. Nosaltres sí. En LD se li posa tiessa quan escolta l’himne nacional americà. A més, el fet que políticament el USA tiri endavant i siguin els amos fa que convergeixi més amb tot això.LD, oi que si Catalunya tingués políticament els polítics que tu vols, econòmicament anéssim endavant i fóssim potents, series segurament igual de nacionalista que nosaltres (no incloc a en Gustau, que ell es segons qui té davant) Eloi: Crec que hi ha poca gent que pensi com nosaltres. Potser un 15% a Catalunya voldria la independència? 20%? Només cal mirar les audiències que televisió de Catalunya té i veureu els programes que la gent mira. De veritat: Mirant les audiències dels programes de televisió, veureu a qui vota la gent. Exemple: L’altra dia per Tele 5. Belén Esteban explicant misèries: 5 milions de persones. Amb això us ho dic tot. Això es el que hi ha. La Espanya i Catalunya de la pandereta. Viure de subvencions, de regals del govern i de treballar el mínim.Del any 2003 al 2009 hi ha hagut un augment de 80.000 funcionaris. L’altra dia en Mas ho criticava amb veu baixa. En Fuentes se li va tirar a sobre? “Està dient d’abolir els funcionaris?” No, no diu en Mas, estic parlant que el funcionariat és la grassa de Catalunya i el que hauríem de fer és quedar-nos amb el múscul i no amb la grassa. LD, en comptes de grassa hagués pogut dir el càncer, però el fet es el mateix.Tot es desesperant. La corrupció, els amiguismes, la poca honestedat i el forrar-se a costa dels demés. Treballar poc i anar fent, això si, amb casa ben gran perquè tots tenim dret a una casa…no et fot. És una vergonya que la màxima aspiració de la gent sigui ser funcionari. Treballar poc i tenir la paella pel mànec ja que no et poden fotre al carrer. Vergonyós. Respectable, però vergonyós i així no anem en lloc.Crec que només es podria anar cap a la independència amb un partit de dretes. Què vull dir amb això? Doncs amb un partit on utilitzin una política de premiar a qui treballa, subvencionar a qui ha fet quelcom i un llarg ectecetera. Però què passa llavors? Us en recordeu quan l’Aznar va dir que qui rebutgés dues ofertes de feina, seria eliminat del paro? Aquesta va ser una de les millors decisions que va prendre i la gent se li va tirar a sobre.Repeteixo: Vivim en un país que la gent no té aspiracions, ni ganes de fer, de superar-se, de treballar, d’aprendre, de xupar merda per créixer…Penseu una cosa: quan mes gent voti a iniciativa, menys competència laboral per nosaltres. Al final ho haurem de mirar així.No tinc mes temps d’escriure.

 10. >Crec que amb el teu email obrim un tema nou que és el del funcionariat i les ganes que té la gent de treballar i fer créixer el país amb la suor i no amb l’amiguisme, amb la feina ben feta i no amb la manca d’honestedat i crec que amb això tots hi estem 100×100 d’acord…és un etern debat que no té fi com sí té el de la independencia. O la vols o no però que almenys deixin decidir al país què vol fer.

 11. >el problema amic eloi, es que les coses estan 100% relacionades… jo crec que Estat Català i jo abans ja anavem una mica per aqui…si analitzes el root cause fent 4 preguntes ben fetes als independentistes, tot et portara al deficit fiscal.no es poden separar els debats.la independencia es en el 90% dels casos un resultat del descontent amb espanya degut al deficit fiscal dichoso.sempre hi haura 4 com tu que aclaman el concepte purament de "la terra"… concepte que jo discuteixo apelant al factor temps i q has obviat… es per aixo que tenim aquest debat ara que hi ha crisis… quan les coses van be quasi ningu parlava dindependentisme… per cert, reclamo fermament que catalunya formi part de Grecia, donat que el meu tatararararararararararararararara-avi era en ldpapanopoulus, un paio que vivia a Roses i a qui els politics romans van fer fora de les seves terres lany 133 abans de crist. un escandol, vamos!

 12. >Me refiero a todos y pienso que lo escrito más que comentarios son discursos dignos de ser pronunciados en High Park, para no alargarme diré que el referendum es algo que ha dejado tranquilos a los mayores independentistas que siempre habrian querido que Cataluña fuera independiente y que nunca, salvo en tertulias de sobremesa, lo habian podido expresar , tambien ha dejado tranquilos a los jovenes con ganas de juerga y que funcionan por lo que oyen, pero a fin de cuentas no ha servido de nada especial.Este fin de semana he podido constatar como vende este referendum fuera del pais catalá.un señor le decia a su mujer , los catalanes han ido a votar como borregos porque les pusieron LA SANTA ESPINA y les invitaron a una butifarrada de aquellas que hacen ellos. en fin sobran las palabras.

Los comentarios están cerrados.