>Estats Units, un territori gairebé verge pel futbol

>Washington, DC.- Aquesta setmana el món del futbol, com el coneixem a Europa, ha vist amb sorpresa la gesta d’un equip que poques vegades dóna que parlar en aquest esport. La modesta selecció d’Estats Units ha batut netament i merescuda a la campiona i enlluernant selecció espanyola en la Copa Confederació (Sud-àfrica). La cura d’humilitat pels jugadors de la Roja ha estat interessant i necessària.

La proesa semblava que no havia de quedar aquí, perquè en el següent partit, els nord-americans s’enfrontaven a la sempre magistral selecció brasilera, i al final del primer temps la victòria sobre els carioques era, si més no, un somni: 2-0. Però per guanyar al conjunt espanyol d’ara i a al sempre omnipotent Brasil, no és suficient la bona voluntat d’un “yes, we can”.

Estats Units té altres interessos esportius que s’emporten molta més audiència i, per tant, atenció mediàtica i econòmica: el futbol americà i el beisbol—aquest últim, sigui dit de passada, el considero el joc de camp més avorrit del món. Hi ha alguna cosa, però, que està canviant. Tot i la influència nord-americana al subcontinent, Centre y Sud-amèrica encara tenen el futbol tradicional, l’original, com a referent de masses i passions. Doncs bé, les onades migratòries en busca d’una vida millor al nord no només porten ma d’obra barata i poc qualificada. Amb ella entra part de la cultura d’origen i, d’un temps ençà, això és nota en els hàbits alimentaris, en la publicitat en espanyol per llatins, i en l’ interès per seguir competicions de futbol, com ara la Copa Confederació, com l’estiu passat l’Eurocopa i com l’estiu vinent estic segur que passarà amb el Mundial.

Quan un equip o selecció triomfa, els seus jugadors es converteixen en referents, ídols o models per joves generacions que conscientment o inconscient busquen referents per fixar les seves aspiracions. Això, a la llarga, canvia el consum de masses, les pràctiques esportives i, indefectiblement, l’economia de l’esport (del futbol, en aquest cas, que tants milions mou a Europa).

Aquest mercat és gairebé verge. Diners, tot i la crisi, n’hi ha; i ara, amb proeses com les d’aquesta setmana, un cert respecte per una selecció nacional capaç de tombar a la campiona d’Europa i fer tremolar a l’estrella inesgotable del sud, guanyadora, per cert de la competició.

Segurament amb aquesta visió de mercat, el Barça ha vingut ja a jugar en pretemporada al país, i aviat tindrem al Madrid desfilant, entre d’altres ciutats, per Washington, per enfrontar-se a equips que difícilment poden aspirar a més d’un empat. Els dos equips, com d’altres europeus que també han escollit Estats Units per curtes visites estivals, no és altre que el negoci: obrir mercat i posicionar-se com a referent. La Copa del Món de l’estiu vinent tornarà a ser un bon termòmetre de l’interès pel futbol dels nord-americans.

2 comentarios en “>Estats Units, un territori gairebé verge pel futbol

  1. >Em cauen molt bé els ianquis en les competicions de futbol. Llàstima que encara siguin una mica 'pardillos' en aquest esport. Em va saber greu que no guanyéssin l'altre dia. Una pena!

  2. >El futbol americà sí és un esport de masses als USA. A veure si aquest ianquis comencen a valorar també el futbol tradicional, o soccer.Salut!

Los comentarios están cerrados.