>L’anticapitalista enriquit

>Washington, DC.- Eduardo Galeano odia el capitalisme. Uruguaià de naixement i historiador de professió, Galeano mai hauria imaginat que una de les seves darreres obres publicades es convertissin en súper vendes de la nit al dia, i menys que fos gràcies al president veneçolà Hugo Chavez.

En la darrera cimera de les Amèriques, celebrada a Trinidad i Tobago, Chavez va decidir regalar al president nord-americà Barack Obama la versió anglesa de l’obra de Galeano “Las venas abiertas de América Latina”, una crítica radical a l’imperialisme que explica l’expoli dels recursos de la regió que, a parer de l’autor, han protagonitzat les potències occidentals entre els segles XV i XX. L’obra, com imagineu, és un llibre de capçalera per l’esquerra llatinoamericana. “Para Barack con afecto”, va escriure Chavez abans d’entregar-li l’exemplar a Obama.

En 24 hores, el llibre va passar del lloc 73 al 10 en la llista dels més venuts al portal Amazon, i la versió en espanyol del 47.468 al 283.

És curiós que un anticapitalista de referència s’enriqueixi precisament pel model capitalista de lliure mercat on gràcies a la tecnologia i a la informació, qualsevol ciutadà lliure pot comprar amb seguretat un producte sabent que li arribarà sense problemes. Molts països del sud continent, malgrat disposar d’Internet, no poden comprar a través de la xarxa perquè simplement el sistema de correu ordinari no està garantit. Un exemple el vaig viure fa dues setmanes a Santo Domingo on els meus alumnes se’m queixaven de que els llibres de referència que els oferia a la bibliografia no eren al seu abast per aquest motiu.

3 comentarios en “>L’anticapitalista enriquit

  1. >Es tragicómico el tema del libro de Galeano. Sin duda estará contento con los ingresos provenientes del «imperio»; es la revancha fantástica… ahora es él quien saquea los recursos de los imperialistas pero no mediante la fuerza del fusil, si no con el agudo uso de la pluma : )Sin dudas es buen amigo de Chávez; ya que no sólo lo acaba de catapultar a una efímera fama en USA si no que además desde hace un par de años le da trabajo en TeleSUR (ridículo proyecto televisivo de la izquierda latinoamericana).Allí Galeano tiene el agrado de sentarse junto a Tariq Ali y Adolfo Pérez Esquivel en el directorio. (Parece que no hay «pluralismo» en TeleSUR)

  2. >Si es que es la discussio de sempre… ser anticapitalista esta be fins a que fas un ¨show me the money¨els capitalistes mes grans de la historia son en castro i el mamarracho den chavez, que vieuen a cuerpo de rei a costa del poble.poble que, per altre banda, es mereix totalment el que te donat el conformisme que caracteritza ambdues societats. ja us dic que el latino estara en perill dextincio daqui a 50 anys, una vegada sacavi el cuento, les rentes i les pensions de les que hi viuen molts paisos socialistes i una vegada que es cansin les multinacionals presents en aquests llocsluisao

Los comentarios están cerrados.