[CAT] Encara hi ha gent que hi veu a ETA al darrera

>

Washington, DC.- Fernando Reinares és un professional. Dirigeix el Programa sobre Terrorisme Global de l’Institut Elcano i, convidat pel Centre Internacional Woodrow Wilson, ha vingut a Washington a donar una conferència, “The 3/11 Madrid Bombings: An Assessment after 5 Years”.

Ara fa cinc anys dels atemptats de l’11 de març a Madrid i les conseqüències són profundes en la societat espanyola que, en alguns aspectes encara està dividida i contrariada per la investigació policial i la utilització política i partidista que formacions i mitjans n’han fet. A Reinares me’l crec, i per això he volgut recollir algunes de les seves reflexions:

-“A Espanya encara hi ha un 20 per cent de la població que creu que al darrera dels atemptats hi havia alguna vinculació amb ETA”—ell ho va negar rotundament.
-“Després de l’atemptat, vaig voler publicar un article en un mitjà de comunicació però la meva posició va topar amb la línia editorial del diari perquè, segons em va explicar el redactor amb qui parlava, el president Aznar havia trucat personalment al director per confirmar-li que al darrera de l’atemptat hi havia ETA”.
-“Malgrat la dolenta relació entre Bush i Zapatero, la cooperació antiterrorista Espanya-Estats Units va demostrar que tenia una dinàmica relativament autònoma de la política entre governs”, és a dir, que va mantenir-se malgrat les desavinences entre els dos mandataris.
-“Al darrera dels atemptats no hi havia una cèl·lula local autoconstituïda i independent d’individus radicalitzats a si mateixos—com encara molts sostenen o creuen—sinó una realitat molt complexa que queda provada en fets com que entre els implicats hi hagués integrants de la cèl·lula que Al Qaeda va establir a Espanya a mitjans dels noranta, o un antic membre del GIA argelí ja detingut el 1997, així com membres prominents del Grup Islàmic Combatent Marroquí. Aquesta connexió internacional també queda provada pel fet que els terroristes que es van amagar a Madrid hores després de les explosions seguissin les consignes que dictava la Brigada Abu Hafs al Masri/Al Qaeda”.

Reinares, per aquestes posicions científiques, ha estat molt criticat, especialment des de trinxeres periodístiques que a Espanya n’han fet arma d’oposició al govern socialista de Zapatero. En presentar-me com a periodista després de la conferència, em va explicar el patiment personal al que ha estat sotmès i que “no només l’afecta amb ell”; a Washington va venir acompanyat del seu fill.

Recentment, i amb motiu d’aquest luctuós aniversari, el diari El País va publicar l’11 de març passat un article seu que és un bon resum de la seva tesi. Us el recomano.

2 comentarios en “[CAT] Encara hi ha gent que hi veu a ETA al darrera

  1. >La politització de tot (no diguem del terrorisme!) a Espanya deu ser un cas únic entre els països suposadament civilitzats del primer món. La bipolarització PP-PSOE, com si no hi hagués més vida fora d’una d’aquestes opcions, ha convertit molta gent -sobretot a allò que coneixem com «les Espanyes», en robots incapaços de pensar per sí mateixos, que repeteixen com a lloros les consignes del seu bàndol.Salut.

  2. >Es diu «Instituto Elcano», no «El Cano». Juan Sebastián de Elcano era un mariner basc que va acabar l’expedició de circunnavegació començada per Magallanes (o Magalhaes). Fa mal a la vista veure tal patinada…

Los comentarios están cerrados.