>Qui es pot oposar al Procés de Bolonya?

>Washington, DC.– Barcelona torna a l’actualitat informativa. Com ja ho va ser en el seu dia, ara alguns joves s’enfronten a la policia ocupant il·legalment espais públics com biblioteques, claustres o aules. Protesten així pel conegut com a Procés de Bolonya que vol modernitzar l’ensenyament universitari europeu. El rebutgen perquè, segons argumenten, «mercantilitzarà la universitat», «eliminarà llicenciatures poc rendibles», «devaluarà la llicenciatura i obliga a cursar un màster per a ser competitius», i «exigirà més dedicació als estudiants «. Recomano vivament informar-se.

Totes aquestes acusacions, de ser certes, em semblarien tan surrealistes que no encerto a trobar a cap polític capaç de proposar la reforma de la universitat sense aspirar al seu suïcidi professional. Per això, he llegit aquest cap de setmana la
Declaració de Bolonya, així com un resum de les conseqüències d’aquest pla per jutjar amb més coneixement, i no em resisteixo a copiar alguns extractes contra els que no entenc que hi hagi oposició:

• «Hem d’apuntar cap a l’objectiu d’incrementar la competitivitat del sistema europeu d’educació superior»
• «necessitem assegurar-nos que el sistema d’educació superior europeu adquireixi un grau d’atracció mundial igual al de les nostres extraordinàries tradicions culturals i científiques»
• «considerem de capital importància (…) l’adopció d’un sistema de titulacions fàcilment comprensible i comparable (…) per a promocionar l’obtenció d’ocupació i la competitivitat»
• «Per la present ens comprometem a aconseguir aquests objectius – dins del context de les nostres competències institucionals i respectant plenament la diversitat de cultures, llengües, sistemes d’educació»

A què s’oposen aquests estudiants (si és que són estudiants, és clar, perquè em sorprèn que tinguin tant de temps lliure per tancar-se, manifestar-se, etc.)? Al meu parer s’oposen a l’exigència. Bolonya vol crear joves competitius per a un món competitiu i global, i professors i alumnes s’han d’adaptar pel seu bé. Els alumnes, a tenir una actitud proactiva, crítica i més participativa (ja no es tracta d’empollar i vomitar el que han après), i els professors, a formar-se més, estudiar més, i orientar i guiar l’estudiant.

Trenco una llança pels polítics que han d’aplicar Bolònya en el sistema educatiu. Ni dimissions, ni frens a Procés. Un grup de joves i una minoria violenta no representen a tota la societat. Escoltar-los, sí; una altra cosa molt diferent és fer-los cas.

9 comentarios en “>Qui es pot oposar al Procés de Bolonya?

  1. >gran article, crec que has danar en aquesta direccio barrejant actualitat i opinio!!!respecte a larticle, estic dacord (per una vegada). El cocktail: 1) una juventut en decadencia que vol fer de tot menys estudiar, 2) uns pares irresponsables q passen olimpicament dels fills 3) lexemple de la generacio anterior (recordem les ¨manis¨a l´A7 i 4) la falta duna actitud mes ferma i contundent dels politicsun fan

  2. >He estat mirant els links que adjuntes i… em sobten vàries coses, en primer lloc que la UE dediqui tota una plana a contestar o intentar el… Read More·liminar els «mites de les minoríes» (???!!!). El que més em preocupa a mi,però, és que el fet privatitzador de la universitat que suposa el Plà s’accepta amb total impunitat sota el pretext del «patrocini» que ja existeix, diu el text… És inexacte, el patrocini només serveix avui dia per a alliberar impostos, però no s’és propietari dels resultats… És molt perillós que els elements que permeten una societat desenvolupar-se amb normalitat estiguin en mans d’interessos particul·lars (USA n’és exemple i Milton Fridman-Chicaguistes, els precursors). Mai hi ha d’haver tot un sector «elemental» en mans privades: defensa, energía, educació, aigua, aliments, sanitat, vivenda… S’ha de garantir un control mínim per part de l’administració. Trobo que l’article no està a l’alçada de la UE, és molt imprecís… per tant EM FA PUDOR…Miquel

  3. >És curiós com ens semblava quan teníem 20 anys que pensàvem de forma madura i tot i això ningú del món adult no ens feia cas… i ara que sóm adults caiem en l’error de pensar que els postadolescents i/o adolescents han de fer i callar… potser caldría escoltar qué diu el jovent enlloc de tractar-lo d’exaltat i esbojarrat. Cometem el mateix error que els nostres pares van cometre amb nosaltres…Miquel

  4. >Cal escoltar sempre. D’això no en tinc cap dubte. I també cal aprendre a tenir modals i a demanar les coses. Amb protestes il·legals no vas enlloc. No nego que la protesta pot tenir un fons de rao i que, arrel les protestes, els governs garanteixin el servei públic que suposa l’ensenyament universitari, però ocupant biblioteques i provocant la policia no és el camí. Insisteixo que després d’haver llegit una mica sobre el tema, em convenç més aplicar Bolonya que deixar la universitat com està ara.

  5. >mare de deu! pero com pots dir que shan de deixar mes coses en mans de ladministracio????pero tu has vist ladministracio que tenim??? mare de deu… el que dius es molt maco pero taaaaaaan lluny del pragmatisme que em fa olor a filosofia.tenim una administracio de merda, incapac de fer res i capac de cremar els impostos de molt sense contemplacions. miquel, has viscut de molt a prop ladministracio. com pots dir que la administracio ha de gestionar tots aquests sectors? vols un pais en la bancarrota total??? vesten a cuba, o a la antiga URSS… lhome es un animal que necessita dincentius o no mou un dit. hi ladministracio actual no te ni de lluny els mecanismes necessaris per que sigui productiva. jo no hi crec en ladministracio.ja saps qui soc

  6. >En primer lloc et diré que, ho sento, però no sé qui ets… encara que el fet que no posis accents ni apòstrofs em dona a entendre que no estàs aprop… En tot cas no crec que el nostre país s’assembli a la URSS precissament. Jo no he dit que s’hagi de deixar tot en mans de l’administració, només crec que sempre hi ha d’haver «una part» sota el control de l’administració, no tota, una part…Lamentablement el sistema democràtic només ho és quan hi han eleccions, i això sumat a la poca memòria dels votants esdevé un cocktail fatal del qual el polític se n’aprofita… funciona així, però ja ho deia Churchil: «La democracia es la necesidad de doblegarse, de vez en cuando, a las opiniones de los demás.» De tant en quant, no sempre, però almenys de tant en quant és obligatori doblegar-se a les opinions dels demés. T’asseguro que els jefes que he conegut no han tingut mai res de democràtics, encara que alguns ho semblessin, perque només responíen als seus jefes i en última instància al/s propietari/s de l’empresa, i aquests als beneficis. L’empresa moderna no mira a futur, sino a TIR anual, rendiment inmediat, perque el propietari se n’ha desvinculat, el gestor és un professional que no veu més enllà del seu bonus anual… l’empresari tradicional està de retirada.Com la iniciativa privada pot estirar d’un carro que triga 5 anys a donar fruïts??? Explica’m un negoci en el que el producte trigui 5 anys a fabricar-se i després veiem si és viable en un món com el d’avui!!!En podem parlar molt, però no veig res de bó en la privatització de l’educació en la seva totalitat… es convertirà en un negoci al servei del curt termini precissament perque com tu dius «l’home és un animal que necessita d’incentius o no mou un dit» i la iniciativa privada no està plagada precissament de ONG’s.Miquel.

  7. >Ara mateix, la ONG mes gran despanya es lestat i els donants son els que paguen impostos.Fins i tot professionals com la copa dun pino es perverteixen, xupen del bote i perden la una part retllevant de la seva productivitat quan entren a la maquinaria de lestat. exemples i testimonis en tenim a prop…Estic fart de tots els que critiquen els que guanyen calers pq sels diu que son curt placistes.Nhi ha milers de multinacionals que creen valor des de fa mes de 50 anys. els avancos mes grans de la humanitat provenen de multinacionals, no destats. Ford, Microsoft, Bell… etc. no hi ha un putu estat que hagi creat valor.El poc que ha avancat aquest pais des de la democracia prove de les privatitzacions dels 90: iberia, endesa, la banca… etc.Estats i governs com el nostre destrueixen bona part del valor que els empresaris han creat.a mi posem un funcionariat amb estudis, on els funcionaris tinguin grans bonuses pero sels pugui tirar a la puta calle i que on hi hagin objectius i estare encantat de pagar impostos i de que els funcionaris maneguin el cotarro de les escoles.

  8. >Ostres! Dius un munt de coses que jo no he dit!!! M'hi puc passar estona eh?!Mira, de les grans companyíes que tú i jo coneixem… O millor i de fet almenys de les que anomenes només n'hi ha una en la que l'empresari n'és el gestor (Bill Gates). La resta estàn comandades per gestors no propietaris que s'han format en un sistema en el que l'ensenyança pública competeix amb la privada en tots els sentits, i que no està majoritàriament vinculat a la voluntat empresarial… Aquest sistema és el que ha permés l'amic Obama estudiar on ha estudiat i arribar on ha arribat. La meva pregunta és ¿qué passarà si deixem que el gestor actual incideixi directament en la formació i desenvolupament del futur gestor? ¿no caurà en la temptació de amotllar-lo a la seva imatge? ¿no caurà en la temptació de formar-lo i dirigir-lo cap a objectius concrets no precissament altruïstes? No participo del comunisme per l'experiència de la história, però el liberalisme econòmic ens ha portat al que vivim ara i en molt pocs anys ho trobarem als llibres d'història dels nostres fills… si és que en tenim!Per cert, hi ha tot un ventall de colors al món, que no m'agradi la privatització total de la universitat no vol dir que sigui partidari de l'estat intervencionista ni que em feliciti per com funcionen les administracions.El Plà Bolonya té molt bones coses, molt i molt bones, però ha estat imposat sense debat, i és equiparable a una LOE, LOGSE o com es diguin les moltes anteriors… I a mí, personalment,em TOCA SOBERANAMENT ELS COLLONS QUE M'IMPOSIN LES COSES SENSE PREGUNTAR-ME. Per tant, m'aferro al que no m'agrada i el critico per dos motius, perque està fet sense comptar amb la població i perque no vull universitats privades i comandades per empresaris a l'hombra per als meus fills el dia de demà.Respecte als que tu dius que jo critico "perque guanyen cal·lers"… Jo això no ho he dit… Hi ha molta gent que guanya cal·lers i no són precissament curtplacistes. Però els gestors ho són, perque d'això depén el seu sou i el seu futur… De qué penses que viuen els accionistes???!!! Del que passi d'aquí a 10 anys??? Ets un idealista home!!! Llegeix Adam Smith, Keynes, Nueno, Bernardos qualsevol economista de qualsevol àrea i qualsevol época reconegut o mediàtic et parlarà del curt (<1 any)i del mitg plaç (1 a 2 anys) quan parla de gestió i d'empresa… Només es parla de llarg plaç a les escoles de negoci i a la universitat!!! A l'empresa el que hi ha es pragmatisme, el "viure al día", només es mira més enllà quan no es guanya un duro o l'empresa és de nova creació…Diga'm d'un president que no tingui el seu sou variable lligat a OBJECTIUS ANUALS i et dono un premi noi! O són quinquenals???!!! JA!!!I millor, diga'm un President que tenint el seu variable es passi el día pensant en l'empresa dels 5 anys endevant i truquem-lo… perque jo li diría que o bé és tonto o bé és tonto!!! O és que tú si et compres un pis calcules el que pagaràs i el que ingressaràs d'aquí a 5 anys???!!! No, perque no ho pots predir… Llavors qui es lliga les mans per 5 anys??? Gairebé ningú, les apostes són de ja per ja.He conegut vàries empreses de diferents sectors i mai m'han parlat de plans a 5 o 10 anys vista… O creus que el Sr. Ford pensava en "crear valor" quan va començar… pensava en guanyar cal·lers i no arruinar-se!!! I el Bill Gates, i el Steve Jobs, i el punyetero mecànic de poble i el del Bar on dino cada dia!!!És clar!!! Deixem l'ensenyança en mans privades i que entre ells s'ho maneguin… I com que aquest "NO" és el "país del trapicheo" no passarà res dolent i la universitat estarà a l'abast de tothom i serà "El país de las maravillas" i mai farà pudor a bitllets…MiquelPER CERT, JA SÉ QUI ETS, PERÒ LA RESTA NO…

Los comentarios están cerrados.