>Bogotà

>La capital de Colòmbia és Bogotà. Està situada al centre sud del país a una alçada de 2.600 metres sobre el nivell del mar (déu ni do!) i té gairebé 7 milions d’habitants. La última setmana de vacances hi he estat fent turisme.

Bogotà és una ciutat moderna, més del que em pensava. L’economia colombiana creix i això es nota a la capital (creixement del PIB del 7% el 2007). Quan circules, però, per entrar o sortir de la ciutat, t’adones que el ritme de creació de riquesa no afectat tothom per igual, i que encara hi ha bosses de pobresa a mesura que t’allunyes del centre.

El turisme en l’economia del país té un pes important i el govern està recuperant infraestructures turístiques que facin encara més atractiva la visita. Vaig tenir l’oportunitat de visitar al barri històric els museus de l’artista colombià per excel·lència, Botero, el de la Moneda i, segurament el més atractiu i recentment obert, el de l’Or. El passat indígena colombià és un tresor d’història i riquesa altament recomanable per conèixer. A mi m’agraden els museus petits, que es puguin visitar en unes hores sense el patir de no saber si podràs acabar-te’l. Aquest n’és un, i molt bé presentat.

La Catedral de Sal de Zipaquirá és l’altre monument que voldria destacar en aquest comentari (vegeu la foto). Està construïda al si d’una mina de sal, a una hora de Bogotà, i se la considera una de les fites més importants de l’arquitectura colombiana (és patrimoni cultural, religiós i ambiental)—el 2007 la van escollir la primera Meravella del país. Els miners la van construir a un racó de la instal·lació minera. Té tres naus—la central amb altar i sagrari, i dues laterals com mana l’ortodòxia eclesial—i un seguit de passadissos que la connecten amb l’exterior. La part més profunda està situada a 180 metres sota terra i en el camí d’entrada o sortida hi ha, esculpits en la roca, les catorze estacions del Via Crucis. Em va agradar visitar-la. Crec, però, que tot i ser interessant, està embrutida per la quantitat de turistes que la visiten, i està mal il·luminada.

Sigui com sigui, si algú es planteja anar a Colòmbia, recomano abans visitar la costa del nord amb Cartagena de Índias com a epicentre. Res a veure!