>"Once in-a-lifetime!"

>

Washington es prepara aquest dies pel que pot ser la major concentració de gent de la història de la ciutat. El 20 de gener, com marca la tradició nord-americana, el president electe, Barack Obama, jurarà el càrrec en una jornada que s’anomena Dia de la Inauguració (Inauguration Day).

Hi ha molta expectació i por. La logística de la ciutat té un repte complicat al que fer front. El 20 de gener és dimarts, i dilluns és també festiu federal: el dia de Martin Luther King. Per tant, són quatre dies de festa.

Per aquell cap de setmana ja no queden habitacions disponibles als hotels de la ciutat, i el lloguer de cases particulars ha obert un mercat especulatiu en el que es paguen fortunes. Jo podria llogar el meu estudi per dues nit i, sense exagerar, podria aconseguir més de 4.000 dòlars. Tinc amics que llogaran la seva habitació a un pis compartit per 1.000 dòlars la nit. Serà una jornada històrica que molts no es volen perdre.

El Secret Service ha assumit la coordinació de la seguretat i la logística d’aquell cap de setmana. És cert que durant la seva història, Washington ha vist grans concentracions de gent amb motius tant diversos com protestes, funerals d’estat, celebracions diverses o altres Inauguration Day. Diuen els historiadors polítics que la major concentració va tenir lloc el 1965 quan 1,2 milions de persones van assistir al jurament de president Lyndon B. Johnson. El que més es recorda, però és el 4 de juliol de 1974. Aquell any, un milió de persones van concentrar-se amb motiu del bicentenari de la independència dels Estats Units. Els problemes de mobilitat, logística y caos d’aquella jornada van fer reaccionar a les diferents administracions per millorar la coordinació en futurs esdeveniments. Aquest cop, però, s’espera que arribaran a Washington—atenció!—més de 4 milions de persones. Només per donar una altre xifra com a referència del que això significa: anualment la capital americana acull 15 milions de visitants, és a dir que el 26 per cent dels turistes que visiten Washington en un any, ho faran en un dia. És per llogar la casa i sortir corrents. Només em fa dubtar una cosa; com diuen aquí tots amb els que parles, “this is gonna be once-in-a-lifetime!”.

I el que més em fa patir: la seguretat. Una ciutat amb 4 milions de visitants és impossible de controlar, i això la fa un objectiu fàcil pel terrorisme que tantes ganes li té al país. A més, el motiu de la concentració—la pressa de possessió d’Obama—encara li aporta un al·licient més per ser un objectiu terrorista.

2 comentarios en “>"Once in-a-lifetime!"

Los comentarios están cerrados.