>Madeleine Albright

>Ahir vaig assistir a una conferencia de la qui va ser secretaria d’Estat nord-americana, Madeleine Albright. Està de gira presentant el seu darrer llibre, un quadern de notes pel pròxim president. Va abordar diversos aspectes de l’actualitat internacional com Darfur, Korea del Nord, Sudan o Rússia. Va parlar de tots ells, però en aquest escrit vull remarcar nomes un parell de les seves reflexions:

PAU AL PRÒXIM ORIENT. Durant la presidència de Bill Clinton (durant la que ella va ser Secretaria d’Estat) es van produir unes negociacions de pau a Camp David, als Estats Units. Israelians i palestins van ser a toca de la pau, però al final el procés no va reeixir i el conflicte es va agreujar encara més. Albright va explicar ahir que, ara amb la distancia, el procés va fracassar per molts errors comesos per totes les bandes però d’entre elles Yasser Arafat (l’històric líder de l’Autoritat Nacional Palestina) va ser definitiu. Va dir d’ell que no controlava als seus, que no tenia capacitat de decisió i que li agradava més anar pel món con a màrtir i líder de la resistència que com a president d’un país com Palestina. Fins i tot, durant les negociacions a Camp David «els seus el van marginar».

Sobre aquesta qüestió, i preguntada per l’actual procés de pau encetat a Annapolis al novembre, Albright nomes va dir que sembla que es va pel bon camí. Es curiosa aquesta anàlisi veien com van les coses darrerament a la zona: el govern israelià acaba d’aprovar la construcció de nous habitatges als territoris ocupats i no fa ni una setmana hi va haver una massacra a una escola jueva. Espero que tingui raó.

IMATGE USA. El segon comentari que vull destacar es la consciencia que té del desprestigi nord-americà al món. Amb una frase, simple però eloqüent, va resumir el que passa: «anys enrere, quan el món pensava en els Estats Units, veien les platges de Florida (llibertat i creixement econòmic) i el Pla Marshall (solidaritat amb els aliats); ara pensen en Guantánamo (restricció de la llibertat) i Irak (violació de la llei internacional)».

Un comentario en “>Madeleine Albright

Los comentarios están cerrados.