>Amb ‘homeless’ de Washington

>Divendres amb un grup d’amics vam dedicar el matí a conèixer l’associació SOME, So Others Might Eat, una ONG que treballa als Estats Units per facilitar menjar, casa i futur a persones sense sostre.

Les instal·lacions que tenen a Washington estan situades a un dels barris marginals de la ciutat, a la zona North-West. Acullen oficines centrals, consultoris mèdics i menjadors públics. Després de reunir-nos amb la cap de màrqueting i saludar a la directora, ens van donar uns davantals i unes gorres per cobrir-nos els cabells i vam anar als menjadors. Podien ser perfectament els del cole: sobris, nets i dignes. A mi em va tocar estar a la cuina, recollint els plats bruts per posar-los en les safates de les línies del rentavaixelles semi-industrial que tenen. Quan tots els voluntaris érem a lloc, van obrir les portes.

A fora, des de feia més de mitja hora, un centenar de persones esperaven pacients. La majoria eren homes negres (80%), de més 45 o 50 anys que no semblaven, ni de bon tros, homeless. Eren persones que, per norma general, tenien una aparença com la de qualsevol altre ciutadà que ens podem creuar pel carrer o al metro. Tots, sense massa paraules, recollien el seus plats, menjaven i, donant les gràcies, sortien per una altra porta per continuar la seva supervivència. Vaig seguir des de la meva posició a un dels pocs blancs que va entrar. Em va cridar l’atenció com, després de seure a taula amb el seu plat al davant, va tancar els ulls i va pregar en silenci. Quan temps fa que jo no dono gràcies pel plat que tres cops a dia tinc calent?

I un altre anècdota que em va fer pensar. Entre els voluntaris d’aquell dia no només hi érem nosaltres. Un grup d’altres set persones també havien vingut a col·laborar. Mentre esperàvem, vaig saludar a un home d’uns 40 anys. Em va explicar que procura venir un cop al més entre setmana des de fa anys. Al final, ens vam donar les targetes. Era el vice-president d’UPS. Una altra lliçó de com, per molta feina o responsabilitat que tinguis, si vols, pots trobar temps per dedicar-lo als altres.