>Futbol i Música Clàssica

>

El Kennedy Center és un auditori espectacular de Washington construït el 1971. S’hi pot anar a sentir de franc concerts de música com el que la jove Philharmonic Orchestra of The Americas va oferir aquesta setmana passada. L’orquestra està dirigida per una noia, una veneçolana molt jove, a més de guapa. Van interpretar cinc peces d’autors contemporanis entre les que hi havia Ínguesu, del compositor mexicà Enrico Chapela (1974-), que era a l’auditori.

Ínguesu és una composició nacionalista per ser interpretada per una orquestra complerta, piano o arpa inclosos. Està inspirada en el famós partit de futbol que va enfrontar Mèxic amb Brasil el 1999 en el marc de la Copa Confederació de la FIFA a la capital mexicana i amb victòria local 4-3. Segons va explicar la directora de l’orquestra, per escriure el primer esborrany, el compositor es va descarregar el partit de futbol d’Internet.

Durant els prop de deu minuts que dura l’obra, els diversos instruments de l’orquestra simulen l’ambient de l’estadi i els episodis més emblemàtics de l’encontre. A més del xivarri i la cridòria dels espectadors, alguns solistes reprodueixen crits típics dels seguidors mexicans com ara “La mentada”, “Leeeeero, leeero” o “Q-leeero”. L’explicació prèvia va ser clau per entendre la peça, i sentir-la imaginant-se l’estadi.

Com a part de l’espectable (i només per aquesta interpretació) la directora de l’orquestra va sortir portant una samarreta negra d’àrbitre amb xiulet i tot, i vint-i-dos interprets duien els dos jocs de samarretes dels equips enfrontats—onze grocs per Brasil i onze verds per Mèxic. Entre ells vaig reconèixer a Márquez i Ronaldinho.

Original, oi?

Per cert, entre els assistents al concert hi havia la Laura Bush, dona de l’actual president americà.

3 comentarios en “>Futbol i Música Clàssica

Los comentarios están cerrados.