>És cert que la conversa amb Aznar va ser molt mes llarga del que vaig explicar en el post anterior. També va parlar d’Euskadi i de les negociacions del seu govern amb ETA. Aznar considera que parlar amb terroristes no vol dir negociar, i per ell aquesta és la gran diferència entre el que ell va fer i el que ha fet Zapatero. Una de les idees que sempre repeteix és que hi ha una llei i aquesta és per tothom, sense excepció.
—Cuando dejé el Gobierno—va explicar—, ETA estaba en la peor situación de su historia. Nunca antes había estado tan debilitada. Hicimos lo que teníamos que hacer, que era ilegalizar la única parte del entramado terrorista que daba vida a la organización, que era Batasuna.
Durant la conversa, ens va detallar que ETA no és nomes un grup de pistolers (sic).
—ETA es una organización mafiosa internacional con múltiples patas; nosotros acabamos con la última legal que le servía de subsistencia.
Sobre la ‘kale borroka’ també va ser taxatiu.
—La violencia callejera se acaba cuando aplicas la ley sin excepción. Lo que es inaceptable es que haya una ley para toda España que en una parte del país no se cumpla. La ‘kale borroka’ disminuyó, o me atrevería a decir que casi desapareció cuando, con la legislación en la mano, los autores de las destrozas empezaron a asumir los costes, incluidas las familias.
També va haver-hi temps per parlar de Navarra. A parer seu, Zapatero no ha pactat amb Nafarroa Bai perquè això significava donar-li embranzida electoral en els pròximes eleccions.
—Es una cuestión estratégica: si permites que entren ahora en el Gobierno de Navarra, en las próximas elecciones conseguirán la mayoría.
Ell els considera encara part de l’organització terrorista tot i haver rebutjat la violència com a via per solucionar el futur d’Euskadi.
—Pero presidente—vaig replicar-li—cómo integrar entonces a los que electoralmente no comulgan con las normas establecidas y quieren defender esas ideas sin violencia, por la vía pacifica?
—Yo no tengo que integrar a nadie—em va contestar sense d’il·lació—. Hay unas normas que son para todos, hay una ley que es igual para todo el mundo, y esa ley es el marco. Si hay que cambiarla, lo tendremos que decidir entre todos… porque yo quiero opinar sobre la unidad de España; ¿o es que no tengo derecho a dar mi opinión? Y hay que escuchar y hacer lo que diga la mayoría—va concloure.
—Bien, pero usted, o el presidente que sea, no sólo es presidente de sus votantes, lo es de todos, y por lo tanto debe escuchar y atender también a las minorías—, vaig insistir.
En aquest punt, va canviar de tema. Potser no va voler continuar la conversa perquè no li interessava. En tot cas, em vaig adonar que té un discurs molt assumit i que el model d’Espanya que porta al cap admet pocs matisos.
La setmana vinent és Halloween. Encara no sé de que em disfressaré. D’Aznar segur que no.